Радев: Импийчмънт срещу мен... най-много да напълни площадите

13192
Радев: Импийчмънт срещу мен... най-много да напълни площадите
Снимка: БГНЕС

"Импийчмънт срещу мен няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах".

С тези думи Румен Радев коментира последната ескалация на напрежението между президентството и изпълнителната власт, след като гласове в ГЕРБ подхванаха темата за импийчмънт. Реакцията му дойде след участие в годишния преглед на въоръжените сили и тенденциите в развитието на отбранителните способности Република България.

Менда Стоянова: Импийчмънт на този президент ние отдавна сме дали

Импийчмънт на този президент ние отдавна сме дали, още преди три години. Това каза председателя на Бюджетната комисия в парламента и де...

"Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли държавата? Ще си върнем ли справедливостта? Ще си върнем ли роднините зад граница?", отговори президентът на въпроса как ще продължи да работи с правителството на Бойко Борисов, цитира го Dariknews.

"Аз на кой премиер да вярвам? От предния ден, от вчера или от Коледа? Премиерът от предния ден каза, че е свалил отдавна доверието от мен, а управляващите, в своите самопризнания днес, казват, че от 3 години те водят война с мен. Вчера премиерът казва, че нищо подобно няма и работим прекрасно. На мен ми се струва, че живеем в някаква държава на абсурдите. Когато аз съм искал да работя с правителството от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, и много други участия в други инициативи", добави още Радев.

А когато президентът казал, че снема доверието си от правителството, с писмо от министър-председателя изпратили министъра на икономиката Емил Караниколов за участие в конференция с японския бизнес. Дори в сряда премиерът Борисов се похвали с това. "Аз съм го поискал отдавна, аз съм поискал неговото присъствие отдавна. Ако сте забелязали и винаги на това държа - никога досега навън или пред чужденци по какъвто и да е повод не съм казал една лоша дума за България, за правителството и няма да го направя, защото такава трябва да бъде политиката на всеки един от нас", каза президентът.

Според Радев той отдавна работи в помощ на правителството, а като пример за това даде участието му в Петърбургския икономически форум през месец юни миналата година. Там той се срещна с руския президент Путин и негов екип от министри. "Аз исках да дойдат министри с мен, както и министърът на енергетиката. Вие знаете ли какво означава 1 час да водиш преговори с президента Путин и да го убеждаваш, че цената на газа не е справедлива, че трябва да бъде намалена чувствително?“, попита Радев. Тази теза президентът застъпи и по време на годишния си отчет - ВИЖТЕ ГО ТУК.

За Румен Радев предположението, че сваленото доверие от кабинета ще попречи на България да влезе в Еврозоната е несъстоятелно: "Това са абсолютно несъстоятелни твърдения", категоричен бе Радев. Според него общественото внимание се фокусира върху въпроса за евентуално повишение на цените при приемането на еврото, а истинският проблем е на друго място. За пример държавният глава даде Португалия, която е отбелязвала икономически възход в годините след присъединяването ѝ към ЕС, но след влизането в Еврозоната изпада в дълбока стагнация.

Импийчмънт на мъжа на "Първата дама"!

Само след десетина дни ще се навърши една година откакто Румен Радев стана - о, Боже! - президент на ПРБ (Парламентарната Република Бъл...

Държавният глава направи кратък коментар и по случая "Андон Миталов": "Това си е решение на Държавния департамент. То си има своите мотиви. Очаквам да има и достатъчно информация, която да предостави. Това още веднъж показва, че можем да преборим за върховенство на закона и ефективна борба с корупцията само с независим български съд и прокуратура. Това е изходът".

Actualno.com припомня, че в сряда от народната трибуна депутатът от ГЕРБ Георги Марков заяви: "Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт(на Румен Радев) или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд."ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

Думите на Марков бяха коментар на действията на  президента, който обяви в специално обръщение към нацията, че сваля доверието си от кабинета на Бойко Борисов, защото то "не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в българското общество". "В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас", каза още президентът. ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК.
А всичко започна с изненадващото питане на главния прокурор Иван Гешев на Конституционния съд какво означава "държавна измама" и пунликуваните СРС-та.

Точно по тази причина премиерът Бойко Борисов коментира, че президентът Радев се е захванал с него, защото не може да каже нищо срещу прокуратурата. ПОДРОБНОСТИТЕ ТУК.

В следващото видео вижте цялото изказване на президента Румен Радев:

ГЕРБ заговори за импийчмънт на Радев и Йотова

Още не са влезли в президентство Румен Радев и Илияна Йотова, а започнахме да си мислим за импийчмънт. Това коментира Валентин Радев от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика