Новините: Най-важното за деня, 6 октомври

1476
Новините: Най-важното за деня, 6 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 6 октомври.

РАДЕВ КЪМ ПАРТИИТЕ: НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ ЗИМАТА, ПОДГОТВИХ ПОЧВАТА

Президентът Румен Радев призова партиите да не се страхуват от зимата и увери, че е подготвил почвата за управление чрез работата на служебното правителство. Този призив отправи той пред медиите, тръгвайки за Прага. 

КОГА РАДЕВ ЩЕ СВИКА ПАРЛАМЕНТА? ЕТО КАК Е ПО КОНСТИТУЦИЯ

На 2 октомври в България се проведоха предсрочни парламентарни избори, след които българските граждани решиха в 48-ото Народно събрание да влязат седем партии. Избирателите подредиха на първо място ГЕРБ – СДС, следвани от „Продължаваме промяната“. Трето място заема ДПС , четвърти са "Възраждане“. "БСП за България" е на пето място, след нея са „Демократична България". 4-процентната бариера прескочи партията на Стефан Янев "Български възход". ЦИК обяви и коя партия колко депутати ще има в новата законодателна власт.

341 МЛН. ЛВ. СА ПОХАРЧЕНИ ЗА ИЗБОРИ В ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ

От избори в избори. И колко са ни стрували и ще струват предстоящите изборите? Това са най-често задаваните въпроси сред хората. Actualno.com потърси отговорите!

2022 ГОДИНА: ПЕТИ РАЗВОД НА БОЙКО БОРИСОВ С ПАРЛАМЕНТА

Вече не е новина, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е подал молба за отказ от депутатското си място. Миналата година това се случи три пъти – след изборите през март, юли и ноември.  

КАРАЯНЧЕВА ПАК НЕ Е В ПАРЛАМЕНТА: КОИ БИВШИ ДЕПУТАТИ СА КАТО НЕЯ

 

След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент вече се очертават. Доста от лицата, които сме свикнали да виждаме на парламентарната трибуна в миналото, вече няма да могат да говорят от нея. Това се отнася с особена сила за хора от редиците на БСП и ДБ, пише в. "Сега".

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР: "КАПИТАН АНДРЕЕВО" НЕ Е В ОСНОВАТА НА УВОЛНЕНИЕТО НА ПРОФ. ХРИСТО ДАСКАЛОВ

Уволнението на бившия изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов няма нищо общо с ГКПП „Капитан Андреево“ и казуса "Евролаб". В това увери пред bTV служебният земеделски министър Явор Гечев.

НОВИЯТ ШЕФ НА БАБХ: "ЕВРОЛАБ" ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА РАБОТИ НА "КАПИТАН АНДРЕЕВО"

Фирмата „Евролаб“ по никакъв начин няма да се върне и да оперира на територията на „Капитан Андреево“. Това е решено на най-високо ниво. Това каза изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов в ефира на Нова телевизия.

УВОЛНЕНИЯТ ШЕФ НА БАБХ КАЗА В СТУДИО ACTUALNO КАК ЩЕ СИ ПРОЛИЧИ ДАЛИ ДАЛАВЕРАТА СЕ ВРЪЩА НА КАПИТАН АНДРЕЕВО (ВИДЕО)

Вчера вечерта (5 октомври) изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов беше отстранен от длъжност, докато е по работа в Италия. Той беше човекът, който извади на светло скандала с фирма "Евролаб" и ГКПП Капитан Андреево, който стигна и до парламента - с твърдения, че България и българските граждани са ощетени заради внос на незнайно какви стоки от Турция, включително с негативен ефект върху здравето. Студио Actualno намери проф. Даскалов онлайн за коментар. 

ДИМИТЪР ГЪРДЕВ: ИМА КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ПУТИН ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ (ВИДЕО)

Когато Русия изрече думите “Ядрени оръжия” целият свят слуша много внимателно и неспокойно. Реални ли са заплахите на Путин? Какви са възможните отговори на НАТО? Какво прави България при подобни ситуации? В Студио Actualno говорим с Димитър Гърдев - председател на комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание, експерт по международни отношения и международна сигурност.

АВТОР НА NEWSWEEK СЕ УЖАСИ ОТ СМЕЛОСТТА НА ЗЕЛЕНСКИ ДА ПОИСКА ЧЛЕНСТВО В НАТО

 

Украинският президент Володимир Зеленски обяви най-лошата от идеите си. Ако НАТО се съгласи, тогава ще започне война, каквато не сме виждали досега: безкрайни войски, танкови армии, небе, изпъстрено с бойни самолети. Това пише в свой анализ по темата авторът Джейсън Фийлдс, публикуван в Newsweek.

ДОКАТО УКРАЙНА ПЕЧЕЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ, ПУТИН ДЕЙСТВА С ТОЯГА И МОРКОВ СРЕЩУ КАДИРОВ И ПРИГОЖИН

 

Украинската офанзива в Харковска област не е достигнала кулминацията си и украинската армия вече напредва в западната част на Луганска област. Това е първото заключение в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), базиран на събраните от тръста публични данни.

"НЮ ЙОРК ТАЙМС": САЩ ВЯРВАТ, ЧЕ ЧАСТ ОТ УКРАИНСКИТЕ ВЛАСТИ СТОЯТ ЗАД УБИЙСТВОТО НА ДУГИНА

 

Американските разузнавателни агенции смятат, че части от украинското правителство са дали разрешение за атентата край Москва, при който на 20 август беше убита Даря Дугина – дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“ на 5 октомври.

СИЛНО НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ ХЪРВАТИЯ И СЪРБИЯ ЗАРАДИ ПОСЛЕДНИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

 

Новият пакет европейски санкции срещу Русия включва и ограничаване на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни, извън ЕС. По настояване на Хърватия в осмия пакет от санкции влезе и Сърбия, която няма да може да внася руски петрол по Адриатическия тръбопровод JANAF, който транспортираше петрол от Омишал на остров Крък до рафинериите в Нови Сад и Панчево, пише белградският вестник "Политика".

БЕДНИ И ОБЕЗЛЮДЕНИ: ДИСКРИМИНАЦИЯТА В МОБИЛИЗАЦИЯТА НА ПУТИН

 

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви "частична" мобилизация. Две седмици по-късно регионите започнаха да се отчитат относно приключването на мобилизационните мероприятия. Изданието "Важные истории", съвместно с Conflict Intelligence Team (CIT) представят изводите от първата вълна на мобилизацията и разказват как тя се отрази на различните региони в Русия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com