X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 9 декември

1674 1
Новините: Най-важното за деня, 9 декември
Снимка: iStock/Guliver
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 декември.

ЗАЩО МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ ЗАСТРАШАВА ЗДРАВЕТО НИ И ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕГО

Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания.

СТРОГИ САНКЦИИ И МАШИННО ГЛАСУВАНЕ СРЕЩУ ЕРОЗИЯТА В ДОВЕРИЕТО КЪМ ИЗБОРИТЕ ПРЕДЛАГА РУМЕН РАДЕВ

"Имаме ерозия в доверието в изборния процес – това е факт". С тази констатация държавният глава Румен Радев обобщи изложените пред него проблеми и становища за проведения местен вот в продължила повече от два часа дискусия с представителите на компетентните институции и експерти.

СОЦИОЛОЗИ: 52% ОТ МЛАДИТЕ НЕ ВЯРВАТ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ

До 12% варира делът на купения и контролирания вот. Това съобщи Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“, представяйки резултатите от наблюдение на местните избори и проучване за почтеността в политиката и доверието на младите в институциите. Необходима е коренна промяна в администрирането на изборния процес, също отваряне на чувалите с бюлетини и анализ на фактите, смята Нушева.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ИЗБОРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ?

Великобритания гласува в четвъртък (12 декември) на решаващи общи избори, които ще определят дали страната ще напусне Европейския съюз следващия месец или ще тръгне на обратно към отказ от Брекзит, пише АФП. Последните проучвания сочат голяма подкрепа за Консерваторите.

ИЗВАДИХА РУСИЯ ОТ ОЛИМПИАДИТЕ В ТОКИО И ПЕКИН

Русия получи забрана да участва в международни състезания за четири години. В това число влизат Олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022. Това безпрецедентно решение бе взето от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA).

СВЕТЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕ СЯКАШ ЖИВЕЕ В ЧЕРЕН ПЕТЪК

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от  САЩ, сочи нов доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

ОБВИНЕНИЯТ В ШПИОНАЖ БИВШ ИЗДАТЕЛ НА "ДУМА" СЕ ЗАЯДЕ С БОРИСОВ ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ПРАВОТО

Какво решава съдът, всички трябва да се съобразяват с него. Откъде-накъде някой ще ме нарича шпионин – само българският съд. Векове наред хората са умирали, за да се стигне до това височайше право на справедливост. Това заяви бившият издател на в. "Дума" и председател на движение "Русофили" Николай Малинов в задочен отговор на думи на премиера  Бойко Борисов, който разказа, че си говорил с американския президент Доналд Тръмп за Малинов и как можело Малинов да бъде пуснат да иде в Русия при повдигнато обвинение за шпионаж.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...