НСО охранява Иван Искров вече трета седмица

18570
НСО охранява Иван Искров вече трета седмица
Снимка: БГНЕС

Вече трета седмица Националната служба за охрана (НСО) охранява гуверньора на БНБ Иван Искров. Това каза началникът на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов, предаде БГНЕС.

Началникът на НСО не каза какви са конкретните причини управителят на централната банка да има гардове на НСО, само обясни, че винаги, когато се взима такова решение, се посочват конкретните причини.

Антонов не поиска да коментира заплахите срещу Искров. Шефът на НСО не потвърди дали Иван Искров е заплашван чрез sms-и. "Има комплекс от неща, които са се случили и затова сме предприели тези действия", каза единствено Ангел Антонов. Той заяви и че в момента върви процедура по въпроса за охрана на депутата от ДПС Делян Пеевски. "Да, на първия етап е отказал такава охрана, но в момента има процедура, след която може би в скоро време и г-н Пеевски ще има такава охрана", каза началникът на НСО.

Началникът на НСО отново потвърди, че има петима представители на властта, за които има заплахи. Сред тях има депутати и други политици.

Новият началник на НСО, чието назначение предизвика редица негативни коментари, отказа да каже дали смята, че има нередности около процедурата по избора му. "Аз съм назначение на хора, които назначават, но не виждам някаква грешка в процедурата по моето назначаване", каза Антонов и допълни: "аз съм професионалист и не е политическо моето назначение". На въпрос кой предложи кандидатурата му за поста, новият началник на НСО каза: "Не мога да ви кажа, разговарял съм с президента по този въпрос".

Началникът на службата под шапката на държавния глава, се назначава от президента по предложение на Министерски съвет. Ангел Антонов обаче отказа да коментира дали се чувства като човек, външен на системата. "Аз съм професионалист", повтори той и поиска да напомни, че е третият шеф на НСО, който е от системата на МВР и дори пресметна, че има абсолютен паритет 3:3. Всички останали въпрос за назначението си той отклони. "Аз нося пагона, аз съм назначение", каза той и отговори, че се чувства военен и е в такава функция в момента. "Всичко смятам, че е направено абсолютно законно", допълни Антонов.

Началникът на НСО каза и че в момента се прави анализ и когато се видят къде са слабите места във функционалните отношения на НСО, ще бъдат свързани със структурни промени. Първото нещо, което обеща да се направи в близко бъдеще, е свързано със Закона за НСО, който все още не е приет. "Надявам се и новият парламент да приеме такъв закон", обясни той.

Ангел Антонов определи като деликатни въпросите, свързани с заплатите на държавните охранители. "Засега сме изплатили обезщетението за дрехи, вдигнат е порционът от 60 на 90 лева и всичко това предстои занапред, зависи какви са финансовите условия и вече ще преценяваме ръководството на службата какво ще правим от тук нататък", заяви той.

За автомобилите той обясни, че в парка им има такива от 1997 г., на 500 000 км., които се свалят от употреба и паркът им се промяна постепенно. Има 40 сериозно пострадали от градушката коли на НСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com