Обира си паметниците, но не и крушите: Митрофанова с добри новини за МОЧА и "Альоша"

12277
Обира си паметниците, но не и крушите: Митрофанова с добри новини за МОЧА и "Альоша"
Снимка: БГНЕС

Добри новини за съдбата на съветските паметници в България обяви руският посланик Елеонора Митрофанова в интервю за телевизия RTVI. По думите ѝ Русия може да обмисли варианта да премести монументите своя територия.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. "Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново", добави тя, цитирана от БТА. Още: Русия се моли на ЮНЕСКО да пази "Альоша" в Пловдив

Митрофанова заяви, че сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от Паметника на Съветската армия, който по думите ѝ се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам.

"Альоша" виси

"В крайна сметка те успяха "да решат" този въпрос. След това в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се обявиха за премахването на паметника "Альоша". Това не беше подкрепено нито в Общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитават този паметник", твърди смело руският посланик в София.

Митрофанова добави, че положението с премахването на паметника "Альоша" "е висящо".

Припомняме, че през януари Държавната дума на Русия осъди инициативата за премахване "Альоша" на своето първо пленарно заседание през пролетната сесия. Още: "Кървави заплахи" и въстание в защита на паметника на Альоша в Пловдив (СНИМКИ)

Седмица преди това група от общински съветници, членове на "Продължаваме промяната – Демократична България", внесоха предложение за преместването на паметника до края на 2024 г. По тяхно мнение, паметникът символизира окупацията на България между 1944 и 1947 г. от Червената армия и е образ на потиснатото национално достойнство, показвайки историческата реалност по неправилен начин. За вносителите на предложението премахването на монумента е морален акт, целящ уважаването на българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

В средата на декември пък започна демонтажът Паметника на съветската армия в София. Това стана след като Столичният общински съвет взе решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com