Обучение по защита на личните данни

5657
Обучение по защита на личните данни

Комисията за защита на личните данни е единственият независим държавен орган в България, чиято основна задача и цел е защитата на личните данни и гарантиране на неприкосновеността на личността. Комисията се стреми да налага единни стандарти в тази област, да осъществява превенция на злоупотребите с лични данни и да повишава информираността на гражданите и администраторите. Важен инструмент за постигане на това е организирането и провеждането на обучение в тази област.

Политиката на Комисията се фокусира върху две самостоятелни направления: от една страна, повишаване на професионалната компетентност на администраторите на лични данни от публичния и частния сектор, а от друга - повишаване на осведомеността на гражданите в сферата на защитата на личните данни. Наличието на обучен и добре квалифициран персонал на администраторите се явява необходима предпоставка за правилното и законосъобразно обработване на лични данни във всички сфери на обществения живот и гаранция за ефективно изпълнение на задълженията, произтичащи от императивните правила на закона.

Повишаването на осведомеността на гражданите има за цел да повиши общата им правна култура относно техните права в сферата на защитата на личните данни и е постоянната по своя характер задача за всички органи по защита на данните в държавите-членки на Европейския съюз.

През 2011 г. Комисията проведе 22 семинара, в които взеха участие представители на 106 институции. През 2012 г. ще бъде поставен акцент върху дейността по проучване на потребностите от обучение на най-широк кръг от администратори на лични данни. За реализацията на този нов етап в обучителния процес е разработен специален въпросник, който има за цел да осигури „обратната връзка” между администраторите на лични данни и КЗЛД.

Не пропускайте възможността да повишите Вашата информираност по този и още интересни въпроси като посетите нашия специализиран сайт www.cpdp.bg/10-godini , който стартира по повод отбелязване на 28 януари – Ден за зашита на личните данни, както и 10 години от създаването на КЗЛД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com