Обвинения за 22 митничари, задържани на "Капитан Андреево"

4954
Обвинения за 22 митничари, задържани на "Капитан Андреево"
Снимка: БГНЕС

Обвинени са 22 митнически служители, за 14 от тях ще се поиска най-тежката мярка „задържане под стража”, а 8 са с парична гаранция.

Това съобщи днес Даниела Попова, ръководител на Апелативната спецпрокуратура, предаде БГНЕС.

"Вчера сутринта беше проведена една от най-мащабните реализации, в която участваха ГДБОП и ДАНС", заяви Попова. По думите й, акцията е проведена вчера около 7.30 сутринта.

"Извършени са 106 претърсвания и изземвания и лични обиски. За от тях 81 имахме предварително разрешение от Специализирания наказателен съд и около 25 са извършени в условия на неотложност", обясни Попова.

"Бяха разпитани митнически служители и лица, преминавали през ГКПП "Капитан Андреево". Целта беше да докажем организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства", поясни тя.

"Разпитани са над 10 свидетели. Извършени са разпознавания. Използвани са специални разузнавателни средства, включително и видеоналбюдение на помещения, в които са работили митнически служители", добави Попова.

"22 митнически служители са привлечени като обвиняеми, а за 14 ще има искания за най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража", спрямо 8 са предприети "мерки за неотклонение парична гаранция", заяви Попова и уточни, че те са обвинени за участие на организирана престъпна група, участвала в системно вземане на подкупи от преминаващите през пункта превозни средства.

По думите й законът предвижда за тези престъпления от 3 до 10 години лишаване от свобода. "Престои още много работа и още много процесуално-следствени действия, вследствие на което броят на лицата, привлечени в качеството на обвиняеми, би могло да се промени", добави тя.

Припомняме, че на граничния пункт "Капитан Андреево" бе разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. Арестувани бяха 33-ма митничари, като между тях и началник смяна. При обиска в домовете на задържаните били открити общо 100 000 лева.

Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е била различна - от 5 до 300 евро.

Задържана е цялата митническа смяна на "Капитан Андреево" при спецакция на ГДБОП и ДАНС

Към момента има задържани митничари при специализираната акция на ГКПП Капитан Андреево. Това съобщиха от полицията в Хасково, предаде ...

Това е третата мащабна акция за тази година на ГКПП "Капитан Андреево" за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com