Обърквания, особени мнения и… останаха 6-ма в надпревата за машинното гласуване

9138
Обърквания, особени мнения и… останаха 6-ма в надпревата за машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Шест от първоначално обявените осем кандидати са поканени да подадат оферти за доставка на 9600 устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран системен и приложен софтуер. Това сочат публикуваните от Централната избирателна комисия протоколи от работата по обществената поръчка с прогнозна стойност 43,2 млн. лв. с ДДС.

Предварителният подбор е факт и част от него са фирмите „Лекс.бг“ ЕАД, „Сиела Норма“ АД, „ЦАПК прогрес Груп“ АД, „Контракс“ АД, „Екселор Холдинг Груп“ и американската „Доминион Воутинг Системс, Инк.“, която има главна квартира и в Канада.

„Лекс.бг“ е сключило договор с холандската компания „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ за доставка на 9600 машини за гласуване, ведно с прилежащия софтуер, инструкции за работа и др.

„Сиела Норма“ АД също имат договор със „Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В.“ за доставка на машините.

С кандидатурата на „Българските машини за гласуване“ ЕООД на инж. Александър Чобанов е станало голямо объркване. Водят се две оферти, става ясно още в първоначалното обявление на ЦИК, но в крайна сметка излиза, че е била една.

Проф. д-р Иван Иванов е подал заявлението за участие от името на „Българските машини за гласуване“ като член на обединение. Договорът бил подписан на 29.11.2020 г. , от който е видно, че участници в обединението са също „АИСИСТ“ ЕООД и проф. Иванов.

В същото време „Българските машини за гласуване“ подава отделно заявление за участие в консорциум. В него по договор от  7-ми декември са заедно с „АИСИСТ“ ЕООД и „Калия Арт Продъкшън енд Ентъртейнмънт“ ЕООД, създадена през юни тази година, собственост на Камелия Маркова.

Установявайки, че към крайния срок – 23,59 часа на 7-ми декември, двама кандидати („Българските машини за гласуване“ и „АИСИСТ“) участват в две обединения, отстранява двете обединения от по-нататъшната процедура.

 

 

 

Емил Войнов – член на комисията по извършване на подбор на участниците, е подписал особено мнение. Той е гласувал против отстраняването на двете обединения с аргумент, че в ЦИК допълнително са получени документи. От тях е видно, че обединението заедно с проф. д-р Иван Иванов не е регистрирано в Булстат, както и че има споразумение за прекратяването му. Така, че то не съществува като правен субект и остава като легитимно заявлението само на другото обединение, в което са заедно с фирмата на Камелия Маркова.

Цветозар Томов: Изборният кодекс отново трябва да се извади на масата

„Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса и да извади Изборния кодекс още веднъж на масата. Ра...

Причината за отказа на повечето членове обаче да признаят кандидатурата на второто обединение е, че уточняващите документи постъпили след крайния срок за подаване на заявления за участие.

 

 

Особено мнение е подписал и Николай Николов. Според него документите трябвало да се преценят не с оглед на оттегленото заявление за участие от „Българските машини за гласуване“, защото трите документа – молбата уточнение, декларацията от И. Иванов, че няма да участва в поръчката и споразумението за прекратяване на първото обединение, имат самостоятелно значение. Според него следвало те да бъдат разгледани с оглед редовността и допустимостта на подаденото на 29.11.2010 г. заявление за участие и предвид въпроса дали съществува правният субект към датата на преценката за неговата допустимост.  

Сред далите оферти за доставка на машини за електронно гласуване - и физически лица

Осем са заявилите интерес да доставят 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен ...

Не е помогнало и обръщението на Сдружение „Инициатива Единение“ на акад. Стефан Воденичаров, в което има призив към премиера Бойко Борисов, до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на ЦИК Ивилина Алексиева, че „българските машини тип „МИР БГ 2“ са изработени главно с наши елементи и устройства, но основното им предимство е елиминиране на възможността за въздействие върху изборния процес“.

„Тяхното приложение ще гарантира пълната обективност на вота на избирателите“, сочи още акад. Воденичаров.

От „Доминион Воутинг Системс Инк.“ Пък постъпила молба да удължат срока за предоставяне на допълнителни документи и разяснения с един работен ден, тъй като експертният екип, който трябвало да ги подготви, е базиран в САЩ при часова разлика от 8 часа, освен това те трябвало и да се преведат на български. Тяхната молба е уважена.

Особено мнение е подписал и друг член на комисията по подбор – Росица Матева. Според нея „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД не отговаря на минималните изисквания на възложителя, тъй като не е притежавал сертификат EN ISO 9001:2015, чийто обхват е „Внедряване и поддръжка на софтуер за специализирани информационни системи и търговия с IT продукти“.

„Видно е от представения сертификат, че той е издаден на 11.12.2020 г.“, е посочила Матева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com