Очаква се повишение на речните нива в страната през следващите дни

2393
Очаква се повишение на речните нива в страната през следващите дни
Снимка: БГНЕС

"Очаква се повишение на речните нива в страната през следващите дни", заяви заместник-министърът на екологията Атанаска Николова.

Тя допълни, че министерството, както и Басейнова дирекция при Дунавския регион, са се активизирали за 24-часова работа поради постъпилата информация за очаквано повишение в нивото на река Дунав. Според Николова всекидневно се обработва постъпилата информацията за отток на реките, както и за очаквани валежи, предаде "Фокус".

Очакват се повишения на реките в Южна България

По-значителни повишения на реките, заради дъжд, се очакват в Южна България. Водните количества на реките в по-голямата част от страна...

„Към настоящия момента по-голямата част от нивата на реките в страната се повишават. В следващите дни ще има очаквани краткотрайни превишения на речните нива. Нивото на река Дунав при Калафат-Видин е в зоната на защита от наводнения и ще се повишава до 17 март.

Очаква се в дунавския басейн през следващите дни покачване на речните нива, по-значителни се очакват при прогнозираните валежи на 13 март. Особено внимание трябва да има при реките Лом, Огоста, Искър, Ви, Осъм и русенски лов“, обясни заместник-министърът.

Атанаска Николова добави, че са постъпили сигнали за преливане на язовир Мраморчица, област Враца, но няма засегнати населени места, инфраструктура или земеделски площи, вследствие на това. Заместник-министърът каза още, че с цел превенция в месечния график за март за 24 язовира са определени максималните обеми, които не трябва да бъдат надвишавани. Николова съобщи, че се изготвят и първите планове за управление на риска от наводнения за страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com