Омбудсманът поиска от здравния министър да промени пазаруването от 8:00 до 10:00 за най-възрастните

2479
Омбудсманът поиска от здравния министър да промени пазаруването от 8:00 до 10:00 за най-възрастните
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да отмени пазаруването в хранителни магазини и аптеки на възрастни граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8:00 до 10:00 часа. То е регламентирано в т. 15 от заповедта му за временните противоепидемични мерки, издадена на 11 ноември 2020 г.

Ковачева акцентира, че повод за препоръката ѝ са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Здравният министър: Подходът ни е безплатни тестове за всички със симптоми. И изненадващи думи за PCR

Подходът ни е безплатни тестове за всички граждани със симптоми. Всички български граждани в това положение ще бъдат изследвани. Това з...

"Това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система. Освен това се посочва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания например поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства. Ако са самотно живеещи и не разполагат с млад човек, който би могъл да закупи нужното извън часовете, определени в заповедта, означава ли това, че ще бъдат оставени без храна и лекарства до следващия ден в 8 часа сутринта", аргументира тезата си омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че има и хора над 65 години, които работят и за тях ще бъде невъзможно да пазаруват в извънработното си време. Тя акцентира  още, че е притеснителен фактът, че при неспазване на заповедта възрастните хора ще бъдат глобявани, ако пазаруват в часове, различни от предвидените.

"Предвид горното, се обръщам към Вас с препоръка да бъдат обмислени изложените аргументи и да се предприемат подходящите противоепидемични мерки, които да бъдат насочени към справяне с пандемичната ситуация, без да нарушават правата на гражданите. В тази връзка бих искала да припомня, че по-удачно беше разрешението в предходна заповед, с която се предвиждаше само забрана за лица до 60 годишна възраст да посещават магазините и аптеките във времето от 8,30 часа до 10,30 часа всеки ден", допълва в заключение омбудсманът.

Още: "Зелените коридори" остават без покупки над 285 000 работещи пенсионери"

От 12 до 30 ноември: Спират плановите операции, университетите минават онлайн

От 12 ноември до 30 ноември, със Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. здравният министър въвежда нови противоепидемични мерки на територия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com