Опаковат Паметника на съветската армия с украински и български знамена

3661
Опаковат Паметника на съветската армия с украински и български знамена
Снимка: БГНЕС

Паметникът на съветската армия в София ще бъде опакован със знамената на България и Украйна в знак на протест. Демонстрацията ще започне в 18 ч. на 4 май (сряда) и ще продължи до 9 май.

Тя е оргинизирана от граждани, които се борят за демонтирането на паметника в Княжеската градина. В страницата на инициативата във Facebook те призовават да се скрие "позорното и натрапчиво присъствие на пропагандния монумент на окупационната червена армия (МОЧА)".

Предлагат да се преименува паметникът на съветската армия в София

Внесоха предложение паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София да бъде преименуван, съобщава Нова телевизия. Предложени...

"Докато в Киев преди броени дни беше демонтиран паметникът на руско-украинската дружба, а Русия не спира да погазва всякакви международни граници, договори и културно-исторически връзки, у нас институциите продължават да се ослушват дали премахването на паметника на българо-съветската дружба (защото МОЧА е точно това) няма случайно да наруши някоя запетайка от нещо, което дори не може да бъде открито като документ", пишат от гражданската инициатива.

"Затова и в знак на подкрепа към Украйна, в този критичен миг заедно ще опитаме да измием срама от това безкрайно крещящо бездействие и ще започнем опаковане на Паметника на съветската армия със знамената на България и Украйна”, казват още организаторите.

Първо те ще опаковат скулптурните композиции в североизточния край на монументалната площадка. Фигурите ще останат покрити със знамена в продължение на следващите няколко денонощия.

Призивът на организаторите е хората да носят собствени знамена, за да се покрие колкото се може по-голяма площ от монумента.

Припомняме, че на 24 февруари (б.а. - началото на войната в Украйна) районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че започва процедура по преместването на Паметника на съветската армия от центъра на столицата. Инициатива за премахването му от парка съществува от десетилетия, като още през 1993 г. Столичният общински съвет приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено.
През същия месец полицията задържа трима младежи, надраскали монумента с надпис „Save Ukraine“ в подкрепа на Киев. По-късно учениците бяха пуснати, а служител на Първо районно управление беше освободен от МВР заради задържането на децата.
Паметникът е издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г. 

Първо уволнение заради арестуваните тийнейджъри на паметника на Съветската армия

Началникът на първо РУ СДВР е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задър...

Припомняме, че на 24 февруари (б.а. - началото на войната в Украйна) районният кмет на „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че започва процедура по преместването на Паметника на съветската армия от центъра на столицата. Инициатива за премахването му от парка съществува от десетилетия, като още през 1993 г. Столичният общински съвет приема решение за демонтирането му, но то така и не е изпълнено. В крайна сметка Трайков обясни, че ще бъдат премахнати само фигурите от монумента и той ще остане на мястото си.

През същия месец полицията задържа трима младежи, надраскали монумента с надпис „Save Ukraine“ в подкрепа на Киев. По-късно учениците бяха пуснати, а служител на Първо районно управление беше освободен от МВР заради задържането на децата.

Паметникът е издигнат по време на тоталитарния режим през 1954 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com