Опасност от наводнение грози села в Шуменско

17122
Опасност от наводнение грози села в Шуменско
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено тази нощ в шуменската община Никола Козлево. Заради обилните валежи през последните дни села са останали без водоснабдяване и има опасност преливащ язовир до с. Пет могили да наводни близките населени места.

Аварийни екипи вече втори ден се опитват да отводнят залетите площи в община Никола Козлево. Образувалите се от обилните валежи два микроязовира са наводнили и помпена станция, което пък остави две села без вода вече няколко дни. За да се реши проблемът, ще е нужна и тежка техника, но поради наводнението използването й в момента е невъзможно.

Орешарски поиска да е ясно какво точно се иска от едно правителство

Може би всички трябва да се фокусираме по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство. Това каза министър-председателят П...

"Самата подмяна на помпите е за един ден, но въпроса е че трябва да се суши около сондажа, тъй като кран там не може да стъпи, в момента то всичко е подгизнал", коментира инж. Светлозар Дамянов, управител на ВиК-Шумен.

Ако водата от образувалите се водоеми и от преливащия язовир близо до село Пет могили скъса дигите, буквално ще залее село Цани Гинчево. От кметството успокояват, че засега не се налага евакуация на хората.

"Днеска няма как да се отвори, до вечерта канала, който е към Пет могили и евентуално следващите ден, след като се отвори поетапно да се изпуска водата да премине през Цани Гинчево и да нямаме щети и поражения", каза кметът на община Никола Козлево Турхан Каракаш.

Ако няма валежи, се очаква обстановката да се нормализира, наводнените площи да се отводнят и опасността от приливна вълна да отпадне, съобщи БНТ.

Аспарухово има нужда от минерална вода

На привършване е минералната вода, която се раздава на доброволците, работещи по разчистването на квартал "Аспарухово". От общинския кр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com