Опит за покушение срещу българския посланик в Йемен

15198
Опит за покушение срещу българския посланик в Йемен
Дипломатът ни леко ранен след атаката

Посланикът на България в Йемен е леко ранен, след като маскирани са открили огън по колата му в столицата и се опитали да го отвлекат, съобщи западен дипломат, цитиран от агенция Ройтерс. Вероятно става дума за временно управляващия посолството Борис Борисов.

Дипломатът е бил със съпругата си, когато е бил нападнат. Трима въоръжени мъже се опитали да го отвлекат от колата му. Когато той отказал и потеглил с колата си, те открили огън по автомобила. Той е ранен в окото от счупено стъкло", каза дипломатът.

Посланикът и съпругата му се спасили като избягали в намиращ се наблизо търговски център. Йеменските сили за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Според дипломата, посланикът не бил придружен от охрана.

Положи клетва новият президент на Йемен

Новият президент на Йемен Абд Рабу Мансур Хади положи днес клетва пред парламента, съобщиха осведомителните агенции. Той сменя на пост...

Засега не е известно кой стои зад нападението. Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост. В края на април неизвестни похитиха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст френски гражданин, намиращ се на работа в град Саада, северозападен Йемен.

В края на март в град Аден бе похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия Абдула ал Халид, припомня по темата БГНЕС. По данни на полицията, дипломатът е бил похитен от група въоръжени, когато излизал от дома си в квартал Ал Мансур. Отговорност за отвличането пое групировката Ал Кайда на Арабския полуостров.

След избирането на 21 февруари на президента Абд Рабо Мансур Хади, който обяви намерението си да води борба с тероризма с всички достъпни средства, в Йемен се наблюдава засилена дейност на бойците на радикалните ислямистки организации.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com