Орешарски не пожела да каже кой е предложил Пеевски за председател на ДАНС

9867
Орешарски не пожела да каже кой е предложил Пеевски за председател на ДАНС

Нека започнем с номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС – тя беше очевидно грешка, обществената реакция го показа по категоричен начин. Това призна българският премиер Пламен Орешарски.

Орешарски не коментира тезата на Стоилов, че Делян Пеевски се е самономинирал за председател на ДАНС. Орешарски каза, че му е трудно да каже кой пръв е споменал името на Пеевски. „Кажете ни истината”, попита Виктор Николаев в сутрешния блок на bTV. „Искате да ви излъжа”, каза Орешарски.

„Искате да не питаме каква е истината – аз съм изумен”, попита отново Николаев. „Не считам, че е коректно да казвам какви кандидатури са обсъждани. Не искам да злепоставям хора, които са отказали”, отговори Орешарски.

Тук Ана Цолова попита какви са качествата на Пеевски за председател на ДАНС и Орешарски заяви, че той има опит да се справи с контрабандата и с организираната престъпност.

Вие не искате да кажете кой ви предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това не е прозрачност, коментира Виктор Николаев.

При обсъждането на номинацията с парламентарните групи беше отчетено, че е необходим решителен човек. Изкуших се от бързи резултати при пресичането на контрабандата, на източването на ДДС – все неща, които влияят пагубно на българския бизнес. Подценихме обаче противоречивия облик в обществото на г-н Пеевски, каза премиерът.

Политическата и обществената ситуация

Още в началото на управлението казах, че ме притесняват всички предизвикателство, както и огромните изисквания и очаквания на обществото. Какво обаче ще реши моята оставка в момента – ще има ново служебно правителство, ще се насрочат избори по настоящия Изборен кодекс и имам основателни съмнения, че моделът ще се повтори. А сега има няколко крещящи проблема – енергетиката е колапс, НЗОК се задъхва.

Тук Виктор Николаев прекъсна Орешарски и попита дали е легитимният човек, който да отговори на очакванията на българското общество. Премиерът отговори, че през следващите два-три месеца предстои финализирането на споразумението за седемгодишната рамка по бюджета от ЕС и е важно то да стане както трябва, а не да стане неизгодно за България или изобщо да се промени.

На въпрос дали не е „кукла на конци”, Орешарски каза в прав текст, че за него не стои въпросът за оставката и това не е съществено, тъй като не е политик и няма достатъчно политически усет. Аз нямам политическо бъдеще, добави Орешарски, а Николаев попита дали има политическо настояще? „Давам си сметка, че много хора не ми вярват”, отговори премиерът.

Ако сега парламентарните групи оттеглят подкрепата си за мен, ще подам оставка. На въпрос, че обществото оттегли подкрепата си, Орешарски заяви, че може да се работи в тази насока.

Работата на правителството

Обмисляме сега вариант да има вицепремиер, който да координира отделните служби за сигурност, каза Орешарски.

В следващите няколко седмици трябва да се свършат няколко важни неща – трябва да се облекат програмите от предизборната ни програма в конкретни мерки и срокове – за гражданите, за бизнеса и дъжавността. Нямаме време по отношение на споразумението с ЕС за следващите седем години, което касае 15 млрд. евро за периода 2014-2020 година. Предстои усвояването на пари от някои европейски фондове, а на някои места са много изостанали, разказа Орешарски.

„Как ще докажете, че вие сте човекът, който ще изпълни всичко това, а няма да ви бъде наложено от някой друг?”, попитаха Виктор Николаев и Ана Цолова. „Аз вече казах, че коментирахме с г-н Станишев и г-н Местан”, отговори той.

„Ваша ли е номинацията на Пеевски? Ваша ли е?”, попита Николаев. „Следващият въпрос”, отвърна Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com