Орешарски поиска кандидат-президентите да носят отговорност за изборни нарушения на партиите, които ги подкрепят

1085
Орешарски поиска кандидат-президентите да носят отговорност за изборни нарушения на партиите, които ги подкрепят
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за президент Пламен Орешарски, който има подкрепата на ДПС, предложи на останалите претенденти за държавен глава да подпишат декларация за честни избори и спазване на правилата, която изразява "непоколебимото им желание и воля да понесат отговорността солидарно с партиите или инициативните комитети, които са ги издигнали". Декларацията е разпратена до предизборните щабове, съобщиха от щаба на Орешарски.

"Необходимостта от подписването на такава декларация се доказва от факта, на който всички ние, българските граждани, станахме свидетели при последните няколко избори – как български депутати разнасят чували с бюлетини в изборната нощ. Факт, толкова безпрецедентен, колкото безпрецедентна бе и липсата на последствия. Нека всички ние, които се борим за доверието на нашите съграждани, поне да декларираме нежеланието си те да бъдат лъгани от наше име и за наша сметка", се казва в декларацията.

Призив по адрес на Цачева и Радев: Щом не идват на дебати, да бъдат наказани на изборите

Място за Цецка Цачева и Румен Радев няма, тъй като те не пожелаха да участват. Така започна дебатът между четирима кандидати за президе...

В нея пише още: "Аз, Пламен Орешарски, в качеството си на кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, декларирам своята готовност да поема лична отговорност за действия от страна на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми, представляващи нарушение на законите на Република България, свързани с провеждането на настоящите президентски избори. Всяко неправомерно действие от страна на политическата сила или инициативен комитет, издигнали кандидатите за президент и вицепрезидент, да се счита като отговорност и на кандидатпрезидентската двойка с всички произтичащи от това последици."

В декларацията Орешарски се обръща и към избирателите, че би било нелепо в "деня след изборите да бъдат забравяни и неглижирани всички нарушения и престъпления, извършени в изборния ден".

"Днес опасността не е в купуването на гласове, а в купуването на избирателни секции, фалшифициране на протоколи и брутална и откровена подмяна на чували с бюлетини. Призовавам всички участници и подкрепящите ги организации да се обединим и заедно да сложим край на порочната практика, въведена и утвърдена от сегашните управляващи. Защото, подменяйки вота на българските граждани, те не само пречат да бъде избран най-достойният, те пречат на България да бъде една наистина европейска държава. Затова, нека преди да бъдем политици и президенти, да станем честни хора", пише още в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com