Орешарски ще открие паметник на Васил Левски в Западните покрайнини

18156
Орешарски ще открие паметник на Васил Левски в Западните покрайнини
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Пламен Орешарски ще открие бюст-паметник на Васил Левски в градинката пред съда в Цариброд (Димитровград) по време на посещението си в Сърбия. На събитието ще присъства и сръбският премиер Ивица Дачич, предаде БГНЕС.

Автор на паметника е големият скулптор Валентин Старчев. С българския премиер е делегация от дейци на културата и изкуството, с тях е и писателят Антон Дончев, автор на прочутото произведение "Време разделно". Той каза пред БГНЕС, че е идвал много пъти в Цариброд и има чувството, че си е в България. "Това, което съм видял тук е, че българщината е от жива по-жива, а историята е наше настояще", добави той.

Преди обяд Орешарски бе посрещнат от кмета на града Небойша Иванов и след среща с него се отправи към гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" за разговор с директора, учителите и учениците от българската паралелка на училището. Премиерът ще посети Националния съвет на българите в Сърбия и ще разговаря с техни представители. Към 15:30 ч. българско време Орешарски ще се срещне с премиера на Сърбия Ивица Дачич и ще проведат разговор на четири очи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com