Организации от България и Румъния сезираха 10 държави от ЕС заради бъдещо ядрено хранилище

6807
Организации от България и Румъния сезираха 10 държави от ЕС заради бъдещо ядрено хранилище
Снимка: НД "Екогласност"

Писмо до премиерите на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария, Великобритания, както и до Европейската комисия, изпратиха граждански организации от България и Румъния – заради "Радиана" - Национално хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

В писмото, което е подписано и от Зелено движение – партия, която е част от "Демократична България", се описват няколко причини проектът, който на 70% се финансира от посочените по-горе страни-донори и се управлява от ЕБВР, да бъде спрян.

Поправките на ОВОС на новото хранилище за отпадъците на Козлодуй са одобрени

Държавата одобрява всички допълнения относно оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) за строеж на национално хранилище за ниск...

Припомня се, че на първа инстанция Върховният административен съд (ВАС) отхвърли доклада за Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), като сега тече обжалване на втора инстанция. И се посочва, че „работата по изграждането на хранилището започна в България със съдебно решение за предварително изпълнение, въпреки нарушенията на румънските процедури за обществени обсъждания съгласно Конвенцията от Еспоо, въпреки многократно изразеното отрицателно българско и румънско обществено мнение на местните граждани срещу проекта (95% против от гласувалите на местния референдум в Козлодуй и 15 300 протестни подписи, събрани в Крайова)". Припомняме, че според Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) при 30 обществени обсъждания, 22 дали подкрепа.

Конктетно опасение е изразено за близост на подпочвени води до мястото на площадката, защото сред радиоактивните отпадъци щяло да има "10 дългоживущи радионуклиди, някои от които имат период на полуразпад от няколкостотин хиляди и дори няколко десетки милиона години". "С парите на европейските данъкоплатци, вие предопределяте на това място – площадката Радиана, до държавната граница и брега на Дунав, само на 5 метра над сегашните подземни води и в тенденцията за измествате коритото на река Дунав на юг", пише още в писмото.

Освен това, подписалите писмото смятат, че в НХРАО радиоактивните отпадъци няма да бъдат заравяни достатъчно дълбоко и това противоречало на препоръките на МААЕ.

За финал на писмото подписалите го твърдят и, че в НХРАО ще се складират отпадъци от V и VI блок на "Козлодуй", от бъдещия VII-ми, както и от АЕЦ "Белене", ако бъде построена.

Проф. Ади-Мария Симою: Корумпирани роби не дават да се чуе гражданското мнение за АЕЦ "Козлодуй"

Дори и комунистите биха се срамували от това, което стана на 24-ти септември по време на срещата в Общинския съвет в Крайова. Така проф...

Официално държавно описание на НХРАО

НХРАО на площадка "Радиана" представлява екологично съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде повърхностно многобариерно инженерно съоръжение траншеен тип с капацитет от 19 000 стоманобетонни контейнери с РАО. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани модули, разделени от вътрешни преградни стени на клетки. След запълване с опаковки тези клетки се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой. През целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и мониторинг както на площадката на хранилището, така и на околната среда. Националното хранилище ще бъде най-новото и модерно съоръжение в Европа от този тип и ще се конкурира по екологични показатели с изграденото в Националния парк Оранчуелос в Испания подобно хранилище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com