Оставят почистващите машини в районите със свлачища

8993
Оставят почистващите машини в районите със свлачища
Снимка: БГНЕС

Огромните валежи от сняг и дъжд тепърва предстои да нанесат огромни щети във всички региони, където има предпоставка за свлачища и срутища. Това призна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на изслушването в парламента. Тя отговори на въпрос на независимия депутат Ана Баракова, която за първи път взима думата в 43-ото Народното събрание.

В Смолян, Кърджали и Пазарджик има очаквания за свлачища, особено по пътя от Кричим до Доспат, в региона на Чепеларе и цялата Смолянска област. "Родопи като планина е предразположена към такива свличания и срутища, защото скалите там изветряват в дълбочина, загубили са своята якост и това води до огромна скална маса, която буквално се срива", обясни министърът, цитирана от БГНЕС.

30 нови свлачища са се отворили в страната

Свлачища продължават да причиняват проблеми из цялата страна. Техният общ брой е 1891, като 450 са се активизирали в последния месец и ...

Почистващите днес машини ще останат на място за пролетта и лятото в тези региони, за да може бързо и адекватно да се разчиства при евентуални свлачища. Като по-дългосрочни мерки се предвиждат допълнителни съоръжения, с които да се обезопаси скалната маса и тя да не застрашава живота на хората.

България изпълнява и международните си ангажименти, като непрекъснато предупреждава съседните страни за нивото на река Марица. Нивата са високи в района на Харманли и Свиленград. Още на 6 март сме предупредили Гърция и Турция за това, призна от своя страна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на въпрос от депутата от БДЦ Борислав Иглев. По поречието на река Марица има инсталирана система за ранно предупреждение и информация се получава в реално време, така че да се вземат мерки при рискови ситуации.

Това, което се случи този март, не се е случвало от 50 години насам, каза по време на изслушването Меглена Кунева в отговор на въпрос от Чавдар Георгиев от БСП.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък обяви, че институциите са реагирали максимално бързо и адекватно по отношение на състоянието на "Мини Марица Изток". Още на 6 март във връзка с предстоящата обстановка е изпратено писмо до "Мини Марица Изток" за червения код и към настоящия момент мините работят нормално, както и тези, които се намират в Родопите.

Над 870 млн. лв. са необходими за свлачищата в страната

В момента се прави преглед на националната програма за превенция на свлачищата. Според наличната информация необходимият ресурс за всич...

"Направили сме всичко възможно да бъде доставено максимално бързо захранване на мините", увери тя. Не може да се говори за срив в енергийната система на мините на този етап и това се дължи на добрата координация на отделните институции, категорична бе Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com