„Оставка и затвор“ за девети път викаха българи в страната и в чужбина

5895
„Оставка и затвор“ за девети път викаха българи в страната и в чужбина
Снимка: БГНЕС

Протести с искане на оставката на цялото правителство се провеждат в цялата страна и в чужбина, освен в София, където хиляди пак се събраха в триъгълника на властта, предава БНР.

Протестиращите в София скандират „Оставка”, „Мафия”, „Бойко, вън!!!”. Носят плакати с надписи: Съединението прави силата! „Много сме, силни сме!”, „30 години преход стигат”, „#Оставка!”, „Не гласувайте за партии, чието ръководство се самоизбира по устав”, „Ще съм по-добър диктатор от Боко”, „Толкова съм ядосан, че направих табела”, „Искаме да останем в България”. Булевардът е затворен, а триъгълникът на властта се напълни с хиляди недоволни граждани.

Полицейското присъствие е засилено. Пред сградата на Министерския съвет е разположен традиционният кордон. Първият ред полицаи са с жълти жилетки. Има хора от всички възрасти, но преобладават младите.

Протестиращите тръгнаха и на традиционното си шествие към Народното събрание и Софийския университет.

В Благоевград продължават протестите срещу управлението на страната. За пореден ден с развети трикольори, макар и доста по-малко пред сградата на Община Благоевград се събраха недоволни граждани, които с възгласи „Оставка“ отново огласиха площад „Георги Измирлиев“.

Втори пореден ден във Враца се проведе протест с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Първоначално протестиращите се събраха на две места в града, но след това се обединиха в обща демонстрация. Част от тях обиколиха централната пешеходна улица. 

Във Велико Търново протестиращите отново се събраха около паметника „Майка България“ с искане за оставка на цялото на правителството и на главния прокурор.

„Оставка и затвор“ и „11 години стигат“, скандираха протестиращите и развяваха трибагреници.

В антиправителствения граждански митинг се включиха и актьори от Музикално-драматичния театър във Велико Търново:

„Боли ме душата, затова че минаха много години и надеждата започва да изчезва. Хората на културата имаме чувството, че сме забравени и хвърлени в кофата за боклук“.

„Мисля, че ще се оправят нещата. Целта е сега оставката да се подаде от това правителство и от прокурора. От там нататък мисля, че има достатъчно достойни хора, които могат да бъдат избрани“.

В Русе едва стотина граждани излязоха на протест, но останаха категорични в позицията си за оставки на правителството и главния прокурор.

Протестът в Русе отново бе мирен, без оратори и без отличен лидер. Повечето присъстващи бяха млади хора, дошли с децата си и настояващи за промяна на България. По традиция протестът започна от площада пред Съдебната палата и продължи в шествие по главната улица.

Шести ден жители на Ямбол се събраха пред сградата на общината, за да изразят свето недоволство от управлението и да поискат оставките на правителството и главния прокурор. Отново сме тук, Няма да спрем, докато г-н Бойко Борисов не подаде оставка!

Поисканите оставки на тримата министри, както и изказаната от вицепремиера Красимир Каракачанов прогноза, че е възможен кабинет и без Бойко Борисов, протестиращите коментираха така:

"Мисля, че народът трябва да получи това, което иска – оставка на кабинета."

"Това е невъзможно, това са лъжи, той трябва да разбере, че народът не го иска, не го иска."

Протестите: Ден девети (СНИМКИ)

За девети пореден ден имаше антиправителствена демонстрация пред президентството в София. Протести бяха организирани и в други гра...

Близо 200 души, предимно млади хора, се събраха в седмия ден от антиправителствените протести в Бургас. Те отново преминаха със шествие по ул.“Богориди“ до „Казиното“ в морската градина.

Десетки хора се събраха и тази вечер на площада пред Община Пловдив, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор. С викове "Оставка", с плакати „Гешев оставка“, „Мафията е смъртоносен вирус“, „ПРОСТО правителство“, с вувузели и с развети национални знамена те за пореден път поискаха промяна. Община Пловдив ще ограничи часа за протестите в града до към 20.30 ч., за да има възможност за още един час, по светло, хората да се разотидат. 

Голям транспарант „Оставка – Борисов“ и плакати „Оставка, затвор и съд“ и „Мафията вън от властта“ издигнаха протестиращите.

Сред протестиращите имаше представители на партиите „Възраждане“, „Да, България“ и „Движение България на гражданите“, както и на организацията за закрила на българските граждани и „Движение антимафия“.

Стотици български граждани излязоха на протести в много европейски градове с искане за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. В солидарност с протестиращите в България демонстрации се проведоха в Лондон, Берлин, Барселона, Хага и други.

Димитър Ганев: Протестът не е хомогенен, но либералната градска общност е основната група там

"Има промяна в протеста, той не е това, като което стартира. Ако днес Нинова е там – рискува да бъде освиркана, ако Румен Радев с...

В Лондон десетки българи се събраха пред сградата на посолството, като в демонстрацията се включи и посланикът Марин Райков.

"Посланик Марин Райков излезе на протеста. Граждани искат от него да работи за въвеждането на дистанционно и електронно гласуване. Райков отвърна, че няма съмнение, че избирателната активност от чужбина е ключова за представителността на изборите. Протестиращ тогава изкрещя, че е пътувал 100 километра с колело, за да гласува", написа Мария Спирова от Лондон.

Във връзка с тиражираните в последните часове спекулации относно решението на посланика на България в Лондон Марин Райков да излезе пред посолството и да се срещне с протестиращите, дипломатическата ни мисия държи отново да повтори думите на ръководителя на мисията:

"Посланикът на Република България е представител на държавата, на всички институции и на всички граждани, независимо от тяхната политическа чувствителност. Той не взима страна по вътрешнополитически теми, не подкрепя и не се противопоставя на едни или други вътрешнополитически тези, но е длъжен да чуе своите сънародници и не може да им обърне гръб."

Това заявиха от посолството в Лондон.

Битият студент Евгений Марчев: Полицаи унижиха задържано момиче, снимаха я разголена с телефоните си

"В демократичните страни е нормално да има опозиция на управляващите. Те трябва да се замислят върху исканията ни. Корупция има навсякъ...

Всякакви други тълкувания и интриги имат за цел да злепоставят всички, които през последните дни проявиха цивилизовано и толерантно поведение в рамките на протестите - както от страна на протестиращите, така и от страна на посолството.

В Берлин се събраха над 150 души, които скандираха "Гешев е позор: оставка и затвор!". Лайтмотивът в плакатите бе "Изгонихте ни от родината".

Протестиращите там се зарекоха, ако до неделя исканията за оставки не са изпълнени, да се съберат отново на същото място.

В Барселона също излязоха десетки хора, които са се организирали в социалните мрежи. Те също настояха за оставките на кабинета и Иван Гешев.

Протест имаше и в Хага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com