X
 
 

Осъдиха БАБХ заради инсинераторите за животински отпадъци

717 0
Осъдиха БАБХ заради инсинераторите за животински отпадъци
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) e осъдила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предостави информация по казуса с инсинераторите за животински отпадъци: С Решение от 18.12.2019 г., получено вчера (14.01.2020 г.), Административен съд София град отмени по жалба на Фондацията отказа на БАБХ да предостави достъп до обществена информация, касаеща отчетените месечни количества обезвредени животински отпадъци и месечните суми изплатени от БАБХ на фирмите с инсинератори – „Син Кръст“ ЕООД и „Еко БГ – СЖП“ ЕООД. Това съобщиха от АКФ в писмо до медиите.

Става ясно, че според съда липсват каквито и да било мотиви, обосноваващи твъърденията на БАБХ, че исканата информация, представлява търговска тайна и разкриването ѝ би довело до нелоялна конкуренция. "БАБХ са нарушили Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), като изобщо не са извършили преценка за наличие на надделяващ обществен интерес. Съдът приема, че напълно „незаконосъобразно“ и „недопустимо“, БАБХ са изискали от заявителя да доказва надделяващ обществен интерес. Съдът е категоричен, че БАБХ изобщо не е трябвало да иска съгласие за разкриване на информацията от фирмите с инсинератори, а първо е следвало да направят преценка за наличие на надделяващ обществен интерес, защото ако такъв е налице, съгласието на фирмите-изпълнители е без значение и достъп трябва да се предостави", уточняват още от неправителствената организация.

Спират проверките в свинекомплексите заради чумата

ДФ „Земеделие“ преустановява до второ нареждане физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на ц...

Припомняме, че в разследване на АКФ и Генка Шикерова от август 2019 г., бяха разкрити множество данни за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП), в резултат на което неправомерно са разходвани 30 млн. лева през 2018 – 2019 г. и са сключени договори за още 30 млн. лв. за 2020 г., мотивирани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка - чума по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичи грип. Същевременно - липсват публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от тези епидемии. 

В момента в БАБХ тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, започнала по сигнал на АКФ.

Вижте повече по темата в този материал.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители