От 1 септември плажовете остават без охрана

10753
От 1 септември плажовете остават без охрана
Снимка: Getty Images / Guliver

Въпреки прогнозата за топъл септември, над 90 на сто от концесионерите ще съкратят драстично спасителите още от 1 септември. Затова от утре плажовете масово остават без охрана.

Активният летен сезон завършва със 17 инцидента по Южното Черноморие, като повечето са станали на охраняеми плажове. Заради хроничния недостиг на спасители, това лято концесионерите сами определят по схема как да обезопасяват ивиците. Изискването е в началото и в края на сезона да има по един пост, без значение колко е голям плажът.

Морето завлича до 21 август

Морето държи с мъртва хватка от Илинден до края на лятото, казват старите рибари. Според тях водата е най-опасна през втората половина ...

Точно това се канят да направят повечето концесионери - да оставят минимален брой спасители, главно пред заведения и хотели. А в по-отдалечените курорти плажовете изцяло ще затворят, прогнозират от Асоциацията по водно спасяване. Обяснението на стопаните е, че туристите намаляват и нямат сметка да ги пазят, без обаче да отчитат факта, че това лято, заради дъждовете, сезонът се измести назад.

Плаж „Перла" край Приморско не прави изключение - веднага след уикенда следва преустройство в охраната, макар че и сега спасителите са по-малко.

Съседният плаж също остава с по-малко спасители. Според стари кадри, част от тях и без това не вършат работата, за която са наети.

„Имаше спасител нудист и винаги се пече гол. Уж работи, а всъщност е отзад на дюните. И имаше инцидент пред неговия пост. Той докато си сложи банските да дойде, ние вече бяхме извадили хората", разказва пред bTV спасителят Владимир Владов.

Уволниха спасител за "неправомерно" спасяване

Слънце, плаж, море... със сигурност звучи добре, но не и ако си спасител, чиято задача е да брани човешки животи. Оказва се, че работат...

Без спасители и лекар цяло лято останаха над 40 плажа на юг. Идеята на регионалното министерство да осигури охрана поне на най-посещаваните ивици, не видя бял свят, въпреки осигурените от бюджета 1 милион лева. Оказа се, че и Червеният кръст не може да намери спасители. За да има ефект от съкратената охрана на плажовете, от Асоциацията по водно спасяване съветват да се върнат някогашните спасителни кули.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com