От 300 до 3000 лв. глоба за каране без винетка

7846
От 300 до 3000 лв. глоба за каране без винетка
Снимка: БГНЕС

От 300 до 3000 лева е санкцията, която предвижда закона за водач без винетка, като за физическите лица е 300 лева. Това каза Николай Крушарски, инспектор от СДВР, във връзка със започналите полицейски акции в страната.

Крушарски поясни, че акцията, която се провежда през последните дни, не е насочена само към проверка за винетен стикер, а към цялостните нарушения на Закона за движение по пътищата и наличието на винетен стикер.

„В момента следим за наличие на Застраховка гражданска отговорност, правоспособност на водачите - като цяло за всяко едно регистрирано и извършвано нарушение на Закона за движение по пътищата”, поясни той.

По думите му към момента проверените водачи на леки автомобили, физически лица, са много на брой.

По отношение на валидността на винетните стикери Николай Крушарски уточни, че за да бъдат изрядни, водачите трябва да имат самия винетен стикер, залепен на десния долен ъгъл на предното стъкло, запазения касов бон от обекта, откъдето е закупен стикерът, а също и вторият отрязък от винетката, където се намира баркодът. „Това са задължителните документи, които един водач трябва да носи в себе си”, заяви Крушарски.

В знак на протест великотърновец си купи винетка с 12 кг стотинки

26-годишен мъж от Велико Търново реши да купи годишната си винетка от 97 лв. с жълти стотинки, в знак на протест срещу по - високите це...

Санкцията за несвалена изтекла винетка е издаване на фиш в размер на 20 лeва, допълни Крушарски.

Той поясни, че несвалената изтекла винетка се формулира в закона като вид нарушение, тъй като това затруднява видимостта на водача.

Във връзка със зачестилите напоследък регистрирани случаи на счупени стъкла и откраднати винетки Крушарски заяви, че това е криминално престъпление.

„То трябва да бъде регистрирано от потърпевшите на тел 112, съответно след което оперативната група е необходимо да извърши оглед на автомобила, за да се задейства процедурата по издирване на крадеца”, каза още инспекторът от СДВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com