От 50 до 200 лева глоба за паркиране на зелени площи и тротоари*

23440
От 50 до 200 лева глоба за паркиране на зелени площи и тротоари*
Снимка: БГНЕС

Приходите от "синя" и "зелена" зона ще могат да отиват в търговски дружества, а не директно в общинския бюджет. Това решиха депутатите от управляващото мнозинство с изключение на Патриотичния фронт с промени в Закона за движение по пътищата, предаде БГНЕС.

С други текстове от същия закон глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населени места ще е от 50 до 200 лева, по преценка на съответната община. Досега глобата беше 20 лева.

По предложение на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов в Закона за движение по пътищата думата "такса" беше заменена с "цена". Заради думата "такса" в закона общините, в които има платени зони за паркиране, трябваше да доказват, че събраните пари отиват за конкретната дейност, а в София с тях се покриват и разходи за градския транспорт. Когато заплащането на паркирането е формулирано като "цена" то не е обвързано с разходите. Поради тази причина Наредбата на Столична община за платено паркиране непрекъснато пада в съда, тъй като парите от "синя" и "зелена" зона отиват и за градски транспорт, а не само за поддържане на услугата, за която по същество досега беше налагана "такса". На практика с тази промяна се узаконяват "синята" и "зелената" зона в големите градове.

Според неправителствената организация Софийски обществен съвет с тази промяна уличното паркиране става законно търговска дейност и приходите от него няма да отиват в общините.

Протест заради "таксата" за паркиране, ще има оплакване и до ЕП

С надписи против търговията с улично паркиране, граждани излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, където днес следобе...

Не се прие предложение на ПФ да бъде изрично записано, че право да събират приходи от платено паркиране имат само общински предприятия. В момента законът гласи, че това могат да правят общински дружества и предприятия, като този текст остана непроменен. Разликата между дружество и предприятие е фактът, че дружеството има собствен бюджет, от който изплаща определен дивидент в общинския бюджет, докато предприятието е подчинено на кмета на съответната община и постъпленията от него отиват в централния бюджет.

Редакции в закона

След общото гласуване, последваха спорове относно конкретни текстове и искания за промяна. Нито една обаче не беше приета.

Какви бяха предложените редакции? На първо място Георги Свиленски от БСП поиска диапазонът на глобата за паркиране на зелена площ, тротоар или детска площадка да бъде от 20 до 200 лева. От 129 депутати само 25 го подкрепиха.

На второ място, отново Георги Свиленски поиска минималните и максималните граници на глобата в съответната община да се определят от местния Общински съвет. И това не беше прието, след като от 114 депутати само 37 бяха "за", а 73 се въздържаха.

Близо 90% от гражданите са против паркирането да се превръща в частен бизнес

89,8 % от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7 % смятат, че за паркирането върху...

Не бяха приети и две предложения на Рамадан Аталай от ДПС. Първото - да няма от 50 до 200 лева глоба за неправилно паркиране на тротоар и второто - глобата да е фиксирана на само 50 лева.

Дебатът

Вносителят на промените Станислав Иванов от ГЕРБ защити размерът на глобата да е 200 лева. Стига с тази София – България не е София, избухна той. Има много населени места, където по наредба глобата е поне толкова висока, а не 20 лева, както е сега. Затова нека да уеднаквим нещата, призова Иванов.

Няма логика законите да се уеднаквяват законите по наредбите, иронизира депутатът от БСП Валери Жаблянов, като поиска половин час почивка. Искането му беше уважено.

Димитър Байрактаров от „Патриотичния фронт” пък наблегна на предложението на неговата парламентарна група – да има точно 200 лева санкция при паркиране в зелени площи, тротоари и детски площадки, като понятието „зелена площ” вече е установено в Закона за устройството на територията. Байрактаров добави, че с високата глоба ще се стимулира мисълта да се ползва градски транспорт, когато няма крайна необходимост от автомобил. Нека не забравяме, че високата глоба ще допринесе до запазване на децата и майките, каза още той.

По отношение на паркирането, Байрактаров счита, че коалиционните му партньори предлагат превръщането на паркирането в търговска дейност на съответната цена, а не услуга с такса, както беше досега. Той призова да не се подкрепя текстът на управляващите приходите от паркирането да влизат в търговски дружества.

Фандъкова: Глобите за неправилно паркиране са достатъчно високи

От началото на годината до момента са вдигнати повече от 250 автомобила, които са били паркирани на зелени площи и тротоари. Това съобщ...

ПФ предложи приходите от цената на паркирането на публична общинска собственост да влиза само в общински предприятия, които пък по закон директно ги внасят в бюджета. Те бяха подкрепени в това искане от БСП, "Атака" и БДЦ, но предложението не мина заради гласовете против и въздържал се на ГЕРБ и Реформаторския блок. Без никакво участие в дебата против предложението на ПФ и заедно с ГЕРБ и РБ гласуваха и присъстващите в зала депутати от ДПС, а групата на АБВ се въздържа.

Според Реформаторския блок и ГЕРБ контролът върху средствата остава в правомощията на съответния Общински съвет. Той ще може да одобрява и инвестиционния план на съответното дружество, което евентуално ще може да събира таксите за платеното паркиране, което според вносителите е достатъчна гаранция, че няма да има злоупотреби.

Столичани да очакват увеличение на цените за паркиране, прогнозира депутатът от БСП Дора Янкова. Според нея до изборите ще се помълчи, но след това увеличението е неизбежно. В крайна сметка предложението по вносител бе подкрепено от 94 депутати, 43 бяха против, а 12 се въздържаха.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com