От БАБХ скандализират - майонезата не трябвало да има задължително яйце

2567
От БАБХ скандализират - майонезата не трябвало да има задължително яйце
Снимка: iStock/Guliver

Няма задължително изискване в майонезите да има яйца. Това подчерта още вчера (13 юни) Камен Николов от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). На практика заместителят е нишесте. Не съм чувала за майонеза без никаква белтъчна субстанция, коментира известният диетолог проф. Донка Байкова.

Според Николов майонезата съвпада към т.нар. емулгирани сосове, а основната съставка е растителната мазнина – слънчогледово олио и зехтин. Няма запазена марка за този продукт, както например е горнооряховският суджук. Съществува БДЦ за майонеза, но той е доброволен, обаче трябва да бъде купен и производството да се съобразява с него, добави Николов. По думите му може в майонезата да има 80% вода, ако в технологичната документация това е записано и е обявено на етикета. Тук вече водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев попита дали Николов е „майонеза”, ако го пише в технологичната документация.

Богомил Николов: Захарта в детската майонеза се слага с оправданието по-малко мазнини

Наличието на повече захари специално в детската нискомаслена майонеза „Олинезко“ на „Олинеза“ е опит да се нама...

На директен въпрос дали БАБХ оценява опасна ли е определена комбинации и комбинация от емулгатори като например гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415), които се ползват за по-добро смесване на олио и вода, Николов отговори, че в Европейския орган за безопасност на храните имало панел, който се занимава с безопасността. На база тези оценки има разрешения за определените емулгатори и комбинации – правим анализ дали нещо е безопасно или не, подчерта Николов. Гума гуар е вещество с растителен произход, като пак има допустимо количество, добави той. На въпрос какво става като не е в норма, Николов заяви, че производителят е отговорен, а на добавките в продукта не се правят изследвания, защото било скъпо и не е необходимо.

Защо БАБХ не дава изследвания като тези на „Активни потребители”? На това питане Николов отвърна с въпрос – на каква база е сравнението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com