От "Четири лапи" зададоха 12 въпроса на БАБХ за умъртвените птици

782
От "Четири лапи" зададоха 12 въпроса на БАБХ за умъртвените птици
Снимка: БГНЕС

Повече от две седмици след скандалното изземане от столичния зоопарк на над 100 диви птици от служители на Българска агенция по безопасност на храните и умъртвяването им, все още има въпроси, на които агенцията отказва да отговори. Това припомнят в свое писмо до медиите "Четири лапи" и привеждат въпросите си:

1. При положение, че птиците са внос от държава в ЕС, за която БАБХ твърди, че има данни за птичи грип, защо животните не са били умъртвени от служители на БАБХ още във Видин, а са изпратени чак до София, потенциално разнасяйки заразата из голяма част от страната?

Лъвчетата Терез и Масуд пътуват към Холандия

Лъвчетата Терез и Масуд поеха към спасителния център на международната организация „Четири лапи“ в Холандия. Това се случв...

2. Защо от БАБХ отказват да признаят столичния зоопарк за спасителен център, макар той да е обявен за такъв със заповед на Министъра на околната среда и водите още през 2012 г.?

3. В Зоологическа градина - София от години редовно се настаняват под карантина внесени контрабандно птици с недоказан произход. Каква процедура са прилагали досега от БАБХ в тези случаи и защо точно сега агенцията реши да изземе и умъртви птици, настанени с решение на друг компетентен орган - Регионална служба за околна среда и води - Монтана?

4. Защо при изземането на птиците от Зоологическа градина - София служителите на БАБХ не са подписали приемо-предавателни протоколи?

5. Защо при изземането на птиците от Зоологическа градина - София служителите на БАБХ не са уведомили органа, разпоредил настаняването на птиците в зоопарка - РИОСВ - Монтана?

6. Защо служителите на БАБХ са иззели и умъртвили птиците при влязло в сила определение на Административния съд, спиращо заповедта на за умъртвяване, за което в БАБХ са били уведомени навреме и което така и не е обжалвано до изтичането на законовия срок за това?

БАБХ упорито отрича нарочно да е затворила Столичния зоопарк

Две от пробите излязоха за положителен за птичен грип. Говорим за вирусно заболяване, което е изключително опасно. Така Александра Мите...

7. При съмнения за наличие на птичи грип, защо служителите на БАБХ са предпочели да транспортират птиците на повече от 50 км от зоопарка, потенциално разнасяйки заразата, вместо да вземат съответните проби докато птиците са били под строга карантина?

8. Защо първоначално от пресцентъра на БАБХ обявиха, че не са взети проби от птиците за птичи грип, а по-малко от 24 часа след това обявиха, че такъв е открит при две от умъртвените птици? Какъв е щамът на вируса, открит във взетите проби?

9. Защо проби за птичи грип са взети след умъртвяването на птиците, а не преди това, непосредствено след задържането им или след настаняването им в зоопарка?

10. Уведомила ли е БАБХ за положителните проби Европейската комисия и страните членки на ЕС и Международната организация за здравеопазване на животните (OIE) в 24-часов срок след констатиране на заболяването, каквото задължение има съгласно българското законодателство и сключените международни споразумения? На страницата на последната няма информация за този случай, но вече е качена такава за случай на птичи грип в Генерал Тошево, установен седмица след този в зоопарка: http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/update-on-avian-influenza/2018/

11. Защо изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев отказва да прави изявления по случая?

Унищожи ли БАБХ стотици птици, включително от защитен вид, заради Терез и Масуд?

Агенцията по безопасност на храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк. Пернатите, сред които е имало и за...

12. Използва ли БАБХ подобни случаи и съмнения за заболявания по животните като птичи грип, за да оказва натиск върху неудобни фермери, ветеринарни лекари или обекти, в които се отглеждат животни?

От "Четири лапи" настояват за отговор на поставените въпроси, като вече са изпратили искане за достъп до обществена информация до БАБХ. От организацията са изпратили и запитване дали са информирани за случая до съседните на България държави, Европейската комисия и Международната организация за здравеопазване на животните.

Експертите на „Четири лапи“ са категорични, че с действията си Българска агенция по безопасност на храните не само е нарушила редица нормативни актове, но и потенциално е изложила на риск здравето на хора и животни. Заради този случай от „Четири лапи“ откриха петиция с настояване Министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да освободи от поста му изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Петицията е достъпна на адрес: http://bit.ly/2tbckVW

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com