От догодина 4-годишните на училище, но детски градини няма

5910
От догодина 4-годишните на училище, но детски градини няма
Снимка: БГНЕС

От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Отдавна се говори колко важно е за децата предучилищното възпитание, особено за тези чийто говорим език в семействата не е български, допълни той.

„Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционалните, най-вече езиковите способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза министър Вълчев.

"Възраждане" против задължителна предучилищна за 4-годишните

"Пореден абсурд в образователната система. Управляващата коалиция обяви поредното несъобразено и необмислено решение". Така от партия ...

Причините за отпадане на деца от образователната система са много: „Има социално-икономически причини – невъзможност да се поемат разходите. Но основната част от причините са социално-културни – липса на отношение към образованието, ранни бракове. Не очакваме 100% обхват догодина – такъв нямаме и при 5 и 6-годишните. Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години. Това са някъде около 15 000 деца, които допълнително трябва да обхванем“, уточни министърът.

Много малко родители са били санкционирани за това, че децата им – 5-6-годишни не са влезли в системата.

„Санкциите са минимални – от 50 до 100 лв., и в минимален процент – 3-4, тези санкции се налагат. По значителната санкция е спирането на социалните и семейните помощи, от тази година и енергийните“, допълни Вълчев.

И посочи, че все още се работи по текстовете: „Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“.

Десетки организации внесоха писмо срещу задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните

Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха днес Отворено писмо до Министъра на образованието и народните представители, в к...

Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система заяви обаче, че е абсолютно невъзможно в София да се построят за 2 години детски градини, така че да няма недостиг.

„За последните 10 години са строени детски градини – около 100, но това не са цялостни сгради. Няма нито една година, в която да са построени 10 нови детски градини, а темпът на строене е изключително бавен“, допълни тя.

В момента в групите в София има по 30-40 деца по списък, въпреки че има наредба на министерството на образованието, според която не могат да бъдат повече от 25, но това се заобикаля със съгласието на Регионалното управление на образованието.

„Част от недостига на детски градини бе преодолян с по-голям брой деца в групите и създаване на подготвителни групи към училищата“, отбеляза на свой ред министър Вълчев.

И 4-годишните ще ходят задължително на предучилищна, родителите против

4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият от Министерския съвет план за изпълнение на Стратегия...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com