"Възраждане" против задължителна предучилищна за 4-годишните

14297
"Възраждане" против задължителна предучилищна за 4-годишните
Снимка: Пресцентър на "Възраждане"

"Пореден абсурд в образователната система. Управляващата коалиция обяви поредното несъобразено и необмислено решение".

Така от партия "Възраждане" определиха нова концепция в областта на образованието, която засяга четиригодишните деца. Идеята е, да се задължат децата „от годината, в която навършват четири години“ да посещават образователна институция.

"Възраждане категорично се обявява против това решение посочвайки два факта - въвеждането на мярката не става след анализ на образователните нужди, направен от образователното министерство, а „Закона за бюджета“ възлага на МОН да изготви промени в закона за образоването!

Това за пореден път показва, че качеството на образованието не е държавнотворна мисия, а мотив за „усвояване“ на бюджет!

Вторият фактор е, че съществуващият проблем се дефинира от управляващите, но не се назовава.

Той се състои в, това че училищната програма не може да се следва от деца не говорещи български. Факт е, че в България има две категории първокласници:-такива, които владеят български, и такива, които не го разбират. Ако вървят по една програма – едните ще изостават.

Проблемът е етнически, но управляващите ни, включително „патриотите“ не смеят да го кажат! Разбираемо е, предвид отличните изборни резултати на ГЕРБ и ВМРО-БНД в циганските гета", посочват от организацията.

Експертите на Възраждане сочат, че предлаганите "решения" вместо да решат наличния проблем ще го мултиплицират повече.

Според тях по-добро решение би било да се изготвят различни програми – първоначално на две – за деца с майчин език български и за такива, за които той е чужд език, а в последствие – множество програми, комбиниращи изучаването на различни дисциплини в различен обем.

Предлаганите от управляващите промени няма да са в подкрепа и подпомагане на родителството както е отбелязано в Конституцията на България, а напротив - в затруднение.

"В големите градове и особено в София липсват места в детските градини. Така на родителите ще се вменят задължения, които те няма как да изпълнят!

"Прекрасен подарък" за НПО-тата, които ще ни продават „социални услуги“! Принуждаването на семействата, които биха гледали децата си вкъщи, да ползват „социалната услуга“, ще изхвърли от системата други деца, чиито родители разчитат на детските градини, за да могат да ходят на работа и да си плащат сметките.

В малките населени места, където не липсват баби и дядовци, но липсват самите детски градини, на родителите ще се вменят нови задължения.

И 4-годишните ще ходят задължително на предучилищна, родителите против

4-годишните деца да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда приетият от Министерския съвет план за изпълнение на Стратегия...

Хиляди родители ще бъдат принудени ежедневно да пътуват сутрин и вечер. Ще им се вменят допълнителни разходи – и на пари и на време за транспорт, както и месечните такси!

За пореден път МОН ще се яви фактор за обезлюдяване на страната, причинявайки етническа сегрегация и принудителна миграция на младите семейства, обезлюдявайки малките населени места."- е аргументацията на експертите от Възраждане.

Те отдавна алармират като посочват демографския колапс като първостепенен проблем пред страната ни. За да се повиши раждаемостта, е необходимо вместо да се притискат - да се подпомагат родителите.

Друг проблем е факта, че МОН не разполага с помещенията, в които да събере децата, но такива биха могли да се построят. Вероятно мащабното разгръщане на спешно строителство е сред основните причини за тази припряност. Ще успеят да вкарат децата в помещенията, особено след отмяната на нормите за пространство, които позволяват да се натъпчат и по 50 деца в група.

Но няма образователна технология, която да позволи на една учителка по хуманен начин да научи на български тридесет ,четири годишни деца, ако около тях никой друг не говори български.

Родителите ще бъдат глобявани, ако не пратят децата си на задължителна предучилищна

Всички детски градини са длъжни да въведат двугодишно предучилищно обучение за децата, които тази година навършват 5 години. Това е зал...

Поредният абсурд, в който въдворяване на четиригодишните в зле конструирана НЕобразователна институция ще е напълно безполезно за тях в тази ранна детска възраст, в която далеч по важни от академичните постижения са формирането на емоционална стабилност.

Ранната институционализация дори може да навреди на някои деца, включително на децата с увреждания или СОП, пишат още от движението.

От Възраждане се обявяват против въвеждането на предлаганите промени, настояват незабавно българското законодателство да се преосмисли и насочи към подпомагане на родителството.

Възраждане подкрепя действителното поставяне на ученика в центъра на системата, чрез предоставянето му на множество образователни технологии, форми методи, но е и за осигуряване на свобода на учителите, така че те да могат да подбират съдържание, темпо, метод и форма, съобразно възможностите и интересите на своите ученици.

"Необходимо е намаляването на броя деца в група, облекчаването на труда на учители и възпитатели, повишаване на контрола и на качеството на образователните и възпитателни процеси. Това няма нищо общо с принуждаването на семействата, които не желаят да ползват тази дефицитна услуга, да я ползват, правейки я още по-дефицитна и по-нискокачествена.

Десетки организации внесоха писмо срещу задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните

Близо 50 граждански и родителски организации изпратиха днес Отворено писмо до Министъра на образованието и народните представители, в к...

На фона на все по-лошите ни резултати, измерени от PISA, първостепенните задача на МОН да е да се фокусират върху качеството на основното, средното и висшето образование.

Политиките по „обхват и задържане“ са превърнали училището не в храм, а в затвор, а учителите – в надзиратели. Отъждествяването на „присъствие“ с „образование“ е превърнало институцията в печатница на дипломи без покритие.

За да престане да бъде фактор за обезлюдяване, МОН следва да разработи неприсъствени, дистанционни и самостоятелни форми, така че всеки български ученик, независимо в коя част на България или на света се намира – да може да ползва българските публични образователни ресурси за да придобива знания на български език.

Възраждане е за осигуряване на безплатни учебници и помагала за учениците във всички образователни степени.

Ако в бюджета за 2020 наистина има излишни пари – най-полезно би било те да се разходват за учебници и помагала, предлагат още от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика