От догодина в София остават 17 маршрутни линии

61194
От догодина в София остават 17 маршрутни линии
Снимка: БГНЕС

Маршрутните линии в София ще бъдат намалени от 49 на 17 от догодина. Това каза пред журналисти председателят на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението Радослав Тошев, предаде „Фокус”.

„Така актуализирахме маршрутните линии в зависимост от втория метродиаметър и от бъдещия трети метродиаметър. Премахнахме преминаването на маршрутките през идеалния център. Обявяваме конкурс за 17 линии. Надявам се до месец-два да се явят превозвачи, които да ги обслужват. Ще имат предимство превозвачите, които кандидатстват с нови микробуси”, добави Тошев.

32 екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението” ще работят в новогодишната нощ в София

32 екипа на "Пожарна безопасност и защита на населението” ще работят в новогодишната нощ в столицата, във връзка с предотвратяв...

Той обясни, че от 2014 г. 17-те линии ще са такива, които съществуват и в момента. „Изядоха се доста от клиентите от тези 49 линии в предишния конкурс, след като разширихме метрото и тези договори автоматично отпаднаха. Маршрутките са един вид довеждащ транспорт до метростанции и други автобусни линии за по-дълги разстояния. Остават линиите, в които има търсене”, посочи Радослав Тошев.

„Лека-полека този транспорт ще си отиде, особено с пускането на третия метродиаметър. В повечето градове в Европа има малки автобусчета, но те са в целостта на обществения транспорт. Ние също бихме искали да го направим така, но тогава поне с 20-30 милиона лева би се повишила сметката на обществения транспорт. Общината не дава никакви пари за маршрутния транспорт”, каза още той.

„Искаме превозвачите да сключват договор с Центъра за градска мобилност (ЦГМ), за да обменят информация във връзка с управление на трафика. От ЦГМ нямат техническа възможност да контролират такъв тип GPS, тъй като маршрутките нямат спирки, по които да спират, както градският транспорт, и не могат да ги контролират по този начин”, обясни Тошев. Няма да има промяна в цената на билета на маршрутките. „Те остават до 1,50 лева, като някои от превозвачите предлагат около 1 лев билет”, поясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com