От началото на годината - стотици нови свлачища, на стотици свлачища е строено

4733
От началото на годината - стотици нови свлачища, на стотици свлачища е строено

Към края на май тази година общият брой на регистрираните свлачища на територията на цялата страна е 2004, а към края на 2014 година те са били 1886. Само от началото на годината имаме 139 новорегистрирани свлачища. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Павлова посочи, че назад в годините средногодишно новорегистрираните свлачища на територията на страната са около 20, а сега само за шест месеца имаме нови 140 свлачища. "В урбанизираните територии свлачищата са над 1100, имаме и много свлачища по пътищата - почти 700", каза Павлова.

Свлачищата са разположени в цялата страна, а в последните месеци са изработени конкретни мерки и стъпки в посока решаване на част от проблемите, каза министърът. Приета е национална програма, която дава общия обхват и в детайли описва кои свлачища са активни, трябва да се наблюдават и какви мерки са необходими. Възстановен е експертният консултативен съвет към регионални министър, закрит преди 10 години, добави тя. Този съвет трябва да дава становище по отношение на най-рисковите територии и да спомага при решението какви дейности може или не може да се извършват на тези територии.

"Направихме проверка дали се спазва Законът за устройство на територията (ЗУТ) - дали и как се строи в свлачищни региони. За мое голямо съжаление резултатите са крайно притеснителни. В 163 от 265 общини в страната имаме активни свлачищни райони, в които съгласно ЗУТ има строителна забрана или ангажимент всяка община, всеки главен архитект и всеки кмет, преди да разреши строителна дейност, тя да се съгласува с МРРБ и да се предвидят мерки за укрепване. В някои територии изобщо е забранена строителната дейност", обясни Павлова.

Статистиката обаче показва, че от 1860 свлачища, към които е правена тази проверка, в 1161 района не е извършена строителна работа. На територията на останалите 699 регистрирани свлачища са извършени 5355 строежа. От тях само 277 са контролирани от МРРБ и от Дирекцията за национален строителен контрол и имат своите разрешения. От останалите над 5000 строежа почти 4000 са незаконни, тоест не спазват изискванията на ЗУТ и нямат необходимите строителни книжа.

"Сам по себе си, строежът като строеж отговаря на строителните норми. Проблемът е, че той е върху свлачищна територия, която не е предварително укрепена и строежът не е съгласуван с МРРБ", каза малко по-късно пред журналисти Павлова.

Поради тази причина Министерски съвет вече е приел промени в ЗУТ, които са внесени в Народното събрание и целят затягане на контрола, по-високи санкции и други. Завишават се санкциите за главните архитекти, когато издават разрешения за строеж в свлачищни зони без съгласуване с МРРБ. Предлагат се административни и финансови санкции в размер от 5000 до 25 000 лева. В разрешението за строеж задължително ще трябва да пише дали то е съгласувано с МРРБ, обясни още Павлова.

Кръглата маса бе открита от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която си тръгна малко след приветствието към гостите без да отговори на актуални журналистически въпроси.

Одобриха програмата за борба със свлачищата

Правителството одобри Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com