Отново пускат коли в Борисовата градина, въпреки забраните

7993
Отново пускат коли в Борисовата градина, въпреки забраните
Снимка: Визия за София

Столична община раздава щедро служебни пропуски за навлизане на моторни превозни средства на територията на Борисовата градина, въпреки че съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на СО „в обществените зелени площи се забранява преминаването и паркирането на МПС, с изключение на тези със специален режим“, съобщи в. "Сега". От началото на 2021 г. до месец октомври на м.г. дирекция „Зелена система" на общината е раздала над 350 пропуска на товарни и други автомобили с разрешение да се движат по алеите на най-големия парк на София. Това става ясно от писмен отговор на кмета Йорданка Фандъкова на питане на общинския съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева. Месечно между 50 и 97 от тези пропуски са дадени на спортен клуб ЦСКА, а с между 25 и 29 пропуска на месец са се снабдили служителите на общинския комплекс „Спортна София“. „За останалите МПС, обслужващи и зареждащи обекти, както и при организацията на събития в парка, са издадени 226 бр. за цялата година“, се казва още в отговора.  

Не по-малко щедра на раздадени пропуски е била софийската администрация и през 2020 г. 260 са издадените тогава пропуски за обслужване и зареждане на обекти на територията на парка. Отделно тези за ЦСКА са между 40 и 80 броя месечно, а за „Спортна София“ – отново между 25 и 29 броя.  

Борис Бонев: Трябва план за отчуждаване на частната собственост в Борисовата градина

Необходим е точен план, включително финансов, за отчуждаване на частната собственост в Борисовата градина. Това заяви във Facebook Бор...

Марта Георгиева припомня, че поголовното навлизане на автомобили в Борисовата градина се наблюдава въпреки обещанията на Столична община и лично на кмета Фандъкова, че любимият парк на софийнци няма да се превърне в паркинг и че движението в него с кола ще бъде изключение, а не практика. "За пореден път се обръщам към Вас поради все по-масовото и безскрупулно навлизане на МПС в парка. Последното се случва въпреки Вашия ангажимент по повод мое питане от 2017 г., че "не съществува никаква опасност по време на проектирането (на Подробен устройствен план - М.Г.) да се обособяват паркинги, да се увеличава достъпът с автомобили и др.", пише в изложението й до кмета на София. "Уведомявам Ви, че от датата на отговора Ви досега официално се обособиха два паркинга около Националния стадион "Васил Левски" - един за нуждите на Министерството на младежта и спорта и един за нуждите на "Пазари Запад" ЕАД", отбелязва Георгиева. Кметът на София не оспорва и не коментира нейните заключения.  

В отговора си Фандъкова отбелязва, че с цел ограничаване достъпа на автомобили в Борисовата градина са били монтирани автоматични пропускателни бариери към бул. „Драган Цанков“ и към ул. „Незабравка“ и че към тях са назначени и охранителни постове. През 2018 г. Столична община съобщи, че въпросните бариери са "умни" и пропускат само автомобили, разполагащи с пропуск за влизане в Борисовата градина. "На охранителите е вменен както контрол за наличие на нерегламентиран достъп, така и за посегателства над бариерите. Като при наличие на нередности уведомяват дирекция „Зелена система“, Столичен инспекторат, Общинска полиция и Столична дирекция на вътрешните работи – МВР за предприемане на действия. Допълнителен контрол се извършва и от Столичен инспекторат, като при проверки и констатиране на територията на парка на автомобили без маршрутен пропуск се съставят актове и фишове за административно нарушение, съобразно нормативната уредба“, пояснява Фандъкова.  

Общинският съветник обаче смята, че посетителите на парка остават с впечатлението, че „служителите на бариерите при Биологическия факултет на СУ и при парк-хотел „Москва“ пропускат всички коли поради факта, че са заплашвани, лъгани, „респектирани“ със служебни карти, вероятно подкупвани или просто така са инструктирани. „Това се случва в нарушение на Закона за движение по пътищата и на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община и на Наредбата за организация на движението на територията на СО“, гласят част от изводите на Георгиева.  

На въпрос на Георгиева по какви критерии се издават пропуските за влизане в Борисовата градина Фандъкова отговаря, че това се случва след подадено заявление до дирекция „Зелена система“ от съответния ползвател на даден обект и съобразно неговата необходимост, нужди и цели, според които се определя и броят на допуснатите МПС до конкретния обект. Георгиева обаче контрира кмета, че в социалните мрежи може да се види снимка на такси, което има на предното си стъкло пропуск да кара в Борисовата градина. Коментар от страна на Фандъкова не последва.

Главният архитект на София: Днес ще издам виза за възстановяване на Драгалевския лифт до Бай Кръстьо

Днес ще издам виза за възстановяването на Драгалевския лифт от 1 станция до Бай Кръстьо. Изготвя се проектна документация. Това заяви г...

Още: Няма да има ОВОС на проекта за ремонт на Борисовата градина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество