Отново забраниха на "ТЕЦ - Бобов дол" да изгаря отпадъци

1276
Отново забраниха на "ТЕЦ - Бобов дол" да изгаря отпадъци
Снимка: БГНЕС

Експерти от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София извършиха комплексна проверка на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД в направления „Въздух“, „Отпадъци“, „Комплексни разрешителни“ и „Води“. Установени бяха несъответствия с екологичното законодателство. Съставени са протоколи и е наложена принудителна административна мярка (ПАМ), съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

С предишна заповед от 09.04.2020 г. на директора на РИОСВ-Перник беше преустановено изгарянето на отпадъци заради нарушения на Закона за опазване на околната среда от страна на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД и бяха спрени част от производствените дейности. Дружеството обжалва заповедта пред Върховния административен съд (ВАС).

Какво установиха извънредните проверки на ТЕЦ "Бобов дол"?

Извънредни проверки на ТЕЦ "Бобов дол" са извършени от РИОСВ - Перник през почивните дни. Това съобщиха от екоинспекцията във връзка съ...

С определение, постановено от ВАС, беше спряно предварителното изпълнение на ПАМ от 09.04.2020 г., което представлява по същество разпломбиране на техническите съоръжения и пускането им в действие до окончателното приключване на съдебната процедура. Експертите от двете инспекции в Перник и София са извършили разпломбирането, в изпълнение на определението на ВАС.

След извършената проверка и установените несъответствия със Закона за опазване на околната среда, директорът на РИОСВ - Перник издаде нова административна мярка на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД, с която наложи отново забрана на дружеството да изгаря отпадъци. Установено е, че операторът „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД не е въвел визуален контрол и ясно видео заснемане на всички точки от площадката при приемане на отпадъците и при извършване на процесите по последващо третиране, проследявани в реално време. Операторът не е създал техническа възможност за осъществяване на контрол върху дейността си и се възпрепятства възможността за проследяване на приеманите на площадката отпадъци по вид и обем, както и процесът по последващото им оползотворяване от контролните органи.

Изготвена е нова принудителна административна мярка от 11.06.2020 г. с цел превенция на нарушения на екологичното законодателство, по силата на която отново са пломбирани част от техническите съоръжения на дружеството.

По настояване на министъра на околната среда и водите, в МОСВ беше проведена среща с ръководството на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД. В резултат на проведената среща дружеството информира министъра, че на 08.06.2020 г. е проведено заседание на Съвета на директорите на „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД, на което е взето решение, отразено в протокол №4 от 08.06.2020 г., че предвид сериозното обществено и медийно напрежение за дейностите по оползотворяване на РДФ горива, този вид гориво да отпадне от разрешените в Комплексното разрешително №45-H4/2019 г. на „ТЕЦ-Бобов дол“ ЕАД. В МОСВ е постъпил протокол от заседанието, придружен от декларация за направения отказ дружеството да изгаря РДФ модифицирани горива в своите мощности.

Greenpeace: ТЕЦ "Бобов дол" не е пригоден да изгаря опасни отпадъци

"Ако наистина се изгарят опасни отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, това е много голям проблем, защото, от една страна, те нямат ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...