Пак проблем с новите 42 високопроходими линейки - жалба и подозрения

9018
Пак проблем с новите 42 високопроходими линейки - жалба и подозрения
Снимка: ЗОП+

Седмица преди да отворят офертите за 42 нови високопроходими линейки, "Екселор холдинг груп" ЕООД блокира поръчката, чиято стойност е 9 млн. лева с ДДС. Дружеството е подало жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в началото на миналата седмица (9-ти ноември), а в края ѝ вече е образувано производство по нея, сочи справка в КЗК.

Стартирано производство по жалба води до автоматично спиране на процедурата, което пък значи, че предвиденото за утре (17-ти ноември) от 15:30 часа отваряне на предложенията няма да се състои.

Справка за хода на процедурата в сайтовете на КЗК и на Централната автоматизирана система за електронни обществени поръчки сочи, че жалбата е подадена ден преди да се публикуват разясненията по поредица от интересни въпроси. Твърде вероятно е те да са зададени от "Екселор холдинг груп" и заради съмнения за пороци в процедурата да са подали жалба до Антимонополната комисия.

Част от въпросите са: "Защо в техническата спецификацията по отношение на окачването на автомобила е въведена подточка, която гласи: "Задно, независимо, с газови или комбинирани амортисьори?"; "Какви са мотивите да се промени изискваният гаранционен срок на линейките като за настоящата обществена поръчка е предвидено, че "....гаранционният срок на всяка от оборудваните линейки да не е по-малък от 24 месеца или до достигане на 100 000 (сто хиляди) километра, според това кое от двете обстоятелства настъпи първо.", а при предишната е "не по-малък от 60 месеца или до достигане на 250 000 километра, според това кое от двете обстоятелства настъпи първо"?; "Възложителят склонен ли е да промени техническата спецификация, като заложи минимално изискване платформата за носилката да бъде хидро/пневматична, което би компенсирало в голяма степен сътресенията и вибрациите при транспортиране на пациент по неравни терени?"; "Възложителят склонен ли е да добави в Техническата спецификация изискване за монтиране на допълнително стъпало под страничната плъзгаща врата на автомобила?".

Питащият моли здравното министерство (МЗ) да поясни какво е наложило въвеждането на променени изисквания, част от които според него на практика ограничават кръга на икономическите субекти, имащи интерес да представят оферта по настоящата обществена поръчка.

Общото в отговорите от здравното ведомство, подписани от министъра проф.д-р Костадин Ангелов, е, че според закона лицата могат да поискат писмено от възложителя разяснения по условия, които се съдържат в решението, обявлението, поканата за потвърждаване на интерес, документацията за обществената поръчка и описателния документ, но в конкретния случай част от поставените въпрос не са относими към нито една от хипотезите на ал. 1 на чл. 33 от ЗОП.

Нови линейки за София, Пловдив и Варна

20 нови линейки ще получат центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна, съобщиха от здравното министерство. По-късн...

Относно цитираната предходна обществена поръчка е отговорено, че тя е приключила без да бъде избран изпълнител, което налага изискванията да бъдат променени с цел успешното ѝ финализиране.

За поисканите промени в условията за линейките е уточнено, че такива по закон могат да се направят еднократно в 14-дневен срок от обявяването на поръчката, който е изтекъл на 4-ти ноември, а след това - недопустимо.

От МЗ подчертават, че изискванията и условията за изпълнение, включени в техническата спецификация на една обществена поръчка, са в оперативната самостоятелност на възложителя и те се определят спрямо нуждите му към момента на обявяване на поръчката.

Има обаче твърдение, че само един участник отговаря на условията за "Транспортен респиратор" и "Комбиниран дефибрилатор - монитор, позволяващ запис на ритъма и данни за пациента" с минимум клас IP 54 и за двата апарата. И за тях заинтересованият от поръчката изисква да се променят условията и те да станат както в условията за предходните линейки, но преди това сочи, изискването за минимален IP клас, в съвкупност с всички останали минимални технически изисквания, се явяват дискриминационни.

"По информация, предоставена ни от фирма "Дъчмед Интернешанъл" ЕООД, която е трето лице, чиито капацитет използваме при доставката на медицинска апаратура, биха отговорили едни-единствени производители със съответните им модели апаратура, а именно WEINMANN Emergency Medical Technology GmbH + Co. KG c модел Medumat Standard 2 за посочения в Раздел II, т. 6.4. "Транспортен респиратор" и GS Elektromedizinische Gerate GmbH с модел Corpuls 3 за посочения в Раздел II., т. 8.1. "Комбиниран дефибрилатор-монитор, позволяващ запис на ритъма и данни за пациента". Още повече, че горепосочените производители се представляват за територията на България от един и същи дистрибутор. Поради тази причина считаме, че поставеното изискване е изцяло в противоречие с принципите, прокламирани с чл. 2 от ЗОП".

Линейки се бавят до 7 часа

Не за 14 часа (бел.ред забавяне на линейка) не можем да говорим, но 5-6-7 часа – да. Това е изключително много време, само че ког...

Тук здравното ведомство отново отговаря, че условията в техническата спецификация на една обществена поръчка са в оперативната самостоятелност на възложителя и те се определят спрямо нуждите му към момента на обявяването ѝ. Освен това срокът за предложения за промяна е изтекъл и изменения след 4-ти ноември са недопустими.

Проверка на Actualno.com сочи, че вероятно с твърдението за "горепосочените производители се представляват за територията на България от един и същи дистрибутор" се визира фирмата "МедСис", тъй като тя е представител и официален вносител за България на посочените компании. Дали твърденията за дискриминационни условия и нарушения в процедурата са основателни предстои да разберем, но на този етап още не е ясно дали "МедСис" изобщо е подала оферта.

Припомняме, че доставка на въпросните 42 линейки се обявява за трети път. Първият беше през март 2018-та година, когато нямаше нито една подадена оферта. Вторият беше през октомври същата година. Тогава се явиха двама кандидати и подадоха оферти - "Медик инженеринг и сървисиз" ДЗЗД (с участието на "Метаинженеринг" ЕООД, "Давид ЕК" ЕООД и "Медицинска техника инженеринг" ООД) и едноличното дружество "Екселор холдинг груп".  Те обаче бяха обявени за неотговарящи на предварително обявените условия, тъй като предложените от тях линейки не съответствали на изискванията на възложителя.   Поради тази причина тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев прекрати процедурата.

Турската компания "АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК", която направи опит да спре първата, цяла поръчка на МЗ - за доставка на 400 линейки с обща стойност почти 48,7 млн. лв. без ДДС, във втората процедура бе партньор на "Екселор Холдинг груп" ЕООД.

Средствата за доставка на нови линейки са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество