Пандемията доведе до ръст на застраховките на имоти у нас

3544
Пандемията доведе до ръст на застраховките на имоти у нас
Снимка: iStock

Пандемията е променила част от навиците на хората и те са започнали все повече да застраховат домовете си. Сделките за защита на имущество от пожар и природни бедствия са се увеличили с 20 млн. лв. на годишна база, показват данни на Комисията за финансов надзор, цитирани от 24 часа. В периода януари-октомври 2020 г. застрахователните компании са имали приходи на обща стойност 238,920 млн. лв. от такива полици.

Традиционно на първо място остават застраховките, свързани с автомобилите. 28% от приходите на целия пазар са от полици за превозни средства, като те достигат 542,312 млн. лв. Тук влизат и постъпленията от “Автокаско”, като приходите са около 2,42 млн. лв. по-малко, отколкото са били през октомври 2019 г. Традиционно с най-голям дял от целия пазар - 45%, са премиите по задължителната “Гражданска отговорност” - 929,293 млн. лв.

Много неприятни изненади дебнат с техническите паспорти на жилищата: Документи плюс цена

500 лева на семейство за технически паспорт – това е много голяма сума. Пенсионерите колко доход имат? С тези въпроси хора от Рус...

Реализираният приход от компаниите по общото застраховане възлиза на 2,027 млрд. лв. до края на октомври миналата година, което е с 0,4% повече спрямо същия период на 2019 г., когато приходите са били 2,019 млрд. лв. С 8,4% на годишна баса се увеличили средствата, управлявани от всички 50 застрахователни дружества у нас, като в края на декември достигат 9,192 млрд. лв., показват пък данните на Българската народна банка за застрахователната дейност у нас в края на миналата година.

Според статистиката на БНБ активите на дружествата, извършващи животозастраховане, за една година са нараснали с 203,3 млн. лв., което е увеличение с 8,2% до 2,683 млрд. лева. На тримесечна база увеличението е по-малко - с 2,4%. Средствата, управлявани от дружествата, извършващи общо застраховане, са се увеличили за една година с 512,6 млн. лв. до 6,509 млрд., като ръстът на годишна база е 8,5%, а спрямо края на септември - 1,3%, показват още данните на БНБ. Към края на миналата година относителният дял на активите на тези дружества в общия размер на застрахователните дружества, е 70,8% при 70,7% в края на четвъртото тримесечие на 2019 г. и 71% в края на септември 2020 г. В инструментите, включени в активите на застрахователните дружества, преобладават ценни книжа, различни от акции, които на годишна база са нараснали със 7,8% до 4,560 млрд. лв. Статистиката показва още, че инвестициите на застрахователите са разделени почти поравно между България и страни от ЕС - съответно 47 и 45%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com