Пандемията увеличи заплатите в здравеопазването

3172
Пандемията увеличи заплатите в здравеопазването
Снимка: Getty Images/Guliver

Разходите на фирмите за един час труд през първото тримесечие на годината са средно с 4,9% по-високи спрямо същия период на 2020 г., обявиха от НСИ. Като разходите за заплати са се увеличили с 5,4%, а другите разходи на бизнеса за труд са нараснали с 2,1%. За разлика от други години, когато заплатите нарастваха във всички сектори на икономиката, по време на пандемията има огромни разлики в промяната на възнагражденията в различните браншове, пише Труд.

Най-голям е ръстът на разходите за заплати в здравеопазването - с 26%, показват данните на НСИ. За това допринасят допълнителните суми, които дават на лекарите, които работят по овладяване на Covid кризата. На второ място по увеличение са възнагражденията в държавната администрация - средно с 18,7%. Сред причините за това отново е пандемията. От 1 август 2020 г. бяха увеличени с 30% заплатите на хората в редица агенции, които работят директно с граждани. А от 1 януари беше направено традиционното вдигане на възнагражденията на чиновниците с 10%.

По-голяма подкрепа от държавата за ресторанти без градини и тераси

Повече пари от държавната хазна ще получат ресторантите без тераса или градина по трета фаза от програмата за подкрепа с оборотен капит...

В редица дейности от частния сектор също има голямо увеличение на заплатите. С над 10% са нараснали разходите за труд на фирмите в сферата на административните и спомагателни дейности, както и в строителството. Най-високи са заплатите на хората в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Тези възнаграждения продължават да нарастват - с 9,8% за година. В сферата на професионалните дейности и научните изследвания заплатите са вдигнати средно със 7,2%.

Но в редица сектори на икономиката възнагражденията са намалени по време на кризата. Най-много са пострадали хората в сферата “Хотелиерство и ресторантьорство”, където надниците са с 9,2% по-ниски спрямо първото тримесечие на 2020 г. В сектора “Транспорт и складиране” разходите за един час труд са намалели средно с 2,2%. Спад на надниците – с 1,4%, има и в преработвателната промишленост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com