Панов за случая Полфрийман: Съдийската колегия реагира неадекватно

2139
Панов за случая Полфрийман: Съдийската колегия реагира неадекватно
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на ВСС реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората си позиция. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов, предаде репортер на БГНЕС. По искане на главния прокурор Сотир Цацаров делото в момента се преразглежда от Върховния касационен съд.

“Хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как след това ще ги интерпретира. Затова на сайта на ВКС може да видите, че има събрани всички съдебни актове по казуса Джок Полфрийман”, посочи той.

Вътрешният министър: Джок Полфрийман има две забрани да напуска страната

Задействана е процедура за експулсиране на Полфрийман, но към момента австралийският гражданин има и две забрани да напуска страната. Т...

Според него изобщо целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати, независимо дали сме съгласни или не с постановени съдебни актове е “връщане към епохи, които смятам, че би трябвало да сме позабравили”.

Панов смята, че в конкретния случай съдийската колегия не би трябвало да взима по същество позиция, да застава на страната на едната или другата теза. “В крайна сметка магистратите правораздават и те трябва да имат усещането, че органът, който е призван по закон да брани тяхната независимост стои твърдо на своето място и позиции. Смятам, че тази неадекватна и непоследователна реакция не създаде това усещане в магистратите”, зави той.

Лозан Панов обясни, че в една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете, могат да въздействат и да манипулират обществото.

 “Защото съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позиция. Нещо повече ако си спомняте предаването ми на Инспектората по сигнал на магистрати беше чрез решение на съдийската колегия. Докато сега това, което разбирам, че се е случило е без да има решение и акт на съдийската колегия, дори без да е внесено в дневния ред, защото внасянето в дневния ред предполага най-малкото коментар и дебат по тази тема. Така че абсолютно непоследователна тема и по този начин споделям мнението, че съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в закона за съдебната власт да брани независимостта на магистратите”, заяви председателят на ВКС.

Градският съд върна във ВКС делото за освобождаването на Джок Полфрийман

Софийският градски съд отново изпрати на ВКС делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com