Паравоенни събират пари за батальон, който да ни брани от ИД

1617
Паравоенни събират пари за батальон, който да ни брани от ИД
Снимка: БГНЕС

Българите не мразят бежанците, но се страхуват от тях. Това показват изследвания като проучването на „Сова Харис” за Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт". Според проучване на „Алфа Рисърч” за Нова телевизия почти 30% от българите одобряват т. нар. граждански арести, а 25,4% ги одобряват, но при известни условия, като например обучение на доброволчески отряди от официалните власти. И въпреки това крайностите що се отнася до бежанците намират почва и у нас.

В призив на официалния си сайт, на който няма контакти, освен четири електронни пощи в gmail и двама скайп потребители, Воинският съюз „Васил Левски” призовава за дарения за обучение на „батальон за специални операции”, който да се бори срещу „орлите главорези на Ислямска държава” и за „освобождението на България от бандата национални предатели и криминални престъпници, която разграби и разпродаде нашата скъпа родина”. Исканото дарение е от „10 евро или лева”. В профила на съюза във Facebook пише, че "групата му за бързо реагиране и "Цивилните отряди за защита на жените и вярата" са се справили отлично" и към текста е прикачен клип с "ареста" на тримата афганистанци, за който беше обвинен бургазлията Петър Низамов-Перата.

Борисов: Пеевски си отива

Всеки, който се опита да пипа в държавните пари, ще бъде санкциониран. Това, което ставаше в последните 20 години, няма да стане сега....

Според ал. 1 на чл. 7 от Закона за въоръжените сили на България, "поддържането на отбранителната способност на страната е задължение на държавните органи, въоръжените сили, органите на местното самоуправление и местната администрация, както на гражданите и на юридическите лица, на които това е възложено". Дали на съюз "Васил Левски" е позволено такова нещо е основен въпрос в случая. А според чл. 10, ал. 1 "държавата осигурява необходимите човешки, финансови, материални, административни и други ресурси и услуги за изпълнение на задачите по отбраната на страната".

Точно този воински съюз беше в основата на по-широкото разпространение на идеята за създаване на граждански отряди за противодействие на мигранти. Въпросният съюз обяви в края на 2015 г., че има три екипа, които действат по южната граница, припомня в. „Сега”. Беше публикувана и снимка на екип "Делта", на която се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже.

На 8 ноември миналата година МВР съобщи, че са били арестувани 10 души, подготвящи провокации по време на протеста на полицаите в София, Варна, Бургас и Пловдив. Сред задържаните нямало служители на вътрешното министерство. Според сайта на воинския съюз арестуваните са негови регионални координатори и симпатизанти. Те организирали "няколко хиляди членове на местните структури на съюза и на Българското народно опълчение "Шипка" да излязат, за да подкрепят справедливите протести".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com