X
 
 

Патриарх Неофит: Ще обсъдим моя визита в Македония

1146 0
photo of Патриарх Неофит: Ще обсъдим моя визита в Македония
Снимка: БГНЕС
Българският патриарх Неофит съобщи, че все още не е обсъждана визита в Македония, но този въпрос предстои да бъде обсъден, предаде БГНЕС.

Благодарение на Неговите усилия нашите православни братя от Македония ще получат Благодатния огън за Великден.

На Велики четвъртък патриарх Неофит пожела светла радост на българите

"За много години! Бог да ви помага! На всички, които празнуват днешния ден, светла радост". Това пожела Негово Светейшество Българският...

„Засега не сме обсъждали този въпрос. Ще има обсъждания и тогава ще се реши кое как да се отрази и да се направи“, отговори българският патриарх и добави: „Сега мълчим пред страданията Господни. И на вас пожелавам много духовни настроения и светли предстоящи празници“.

На 27 април, събота, за пръв път епископ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ ще пътува заедно с българския митрополит Киприан, за да вземат Благодатния огън от Йерусалим. Те ще летят с правителствения самолет.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на МПЦ-ОА. Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За пръв път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.

Разпети петък е - Иисус изкупува греховете ни

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат ...

„На Разпети петък си спомняме състраданията на Господ Иисус Христа и се стараем да следваме Господа в неговия път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от величието на Спасителя и неговия подвиг, за който сме честити като православни християни, да го имаме като пример в живота“, заяви той.

„Пожелавам ви много духовно настроение и светли предстоящи празници“, добави патриарх Неофит.

В митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ще се отслужи Царски часове, вечерня с изнасяне на св. Плащаница. От 18.00 ч. ще се отслужи Опело Христово.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители