Петков: 15 от моряците от кораба "Царевна" са спасени и се връщат в България (ВИДЕО)

5418
Петков: 15 от моряците от кораба "Царевна" са спасени и се връщат в България (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"В ход е евакуация на част от екипажа на кораба "Царевна". 14 български и 1 украински граждани вече се намират извън пристанището на "Мариупол".

Това обяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерски съвет. Той допълни, че предстои групата да се придвижи до Донецк, откъдето ще се придвижи към България:

МВнР: Работи се по всички възможности за евакуация на моряците от кораба "Царевна"

Работим активно по всички възможности за евакуация на моряците от кораба „Царевна”. Това заяви заместник-министърът на външ...

"Другата част от екипажа - 3 българи и 2 украинци, включително и капитана на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание", допълни още той.

Припомняме, че през изминалия ден заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова обяви, че всички на борда на кораба са здрави и обезопасени.

Самият капитан на кораба Павел Павлов обяви в телефонен разговор, че той и всички негови колеги са здрави: "Датата е 11 април, часът 10:07 в момента. На борда нямаме чужди лица. Тази новина, която се разпространява по медиите, абсолютно не отговаря на никакви истини. На борда няма никакви чужди лица, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, даже и бутилирана. Гледаме да се справяме, да поддържаме кораба".

Капитан по далечното плаване: Ще мине доста време, докато корабът Царевна излезе от Мариупол

Държавата има своите дипломатически канали, чрез които действа за осигуряване на безопасността на хората и на кораба. Би било доста тру...

Капитанът по далечно плаване Димитър Димитров обаче коментира, че ще мине много време преди корабът да напусне пристанището в Мариупол. Градът стана център на едни от най-ожесточените боеве от началото на войната в Украйна. Смята се, че заради обсадата от руските сили и тежките сражения са загинали хиляди хора.

Казусът се нажежи на 10 април, когато се появи информация, че корабът "Царевна" е превзет от украински войски. Капитанът на плавателния съд Павел Павлов обаче опроверга категорично тази информация, а веднага след това и външното ни министерство също отрече информацията.

Припомняме, че още преди това имаше информация за "Царевна" и двама моряци успяха да го напуснат, като се върнаха в България в началото на април. Пред БНТ един от тях - Борис Контров, коментира, че е имало възможност за евакуация, но колегите му масово са избрали да останат. "Това е страхът - да не си загубят работата. Те предпочитат там да умрат. Днес са поискали 4 човека от екипажа да се евакуират, надявам се Бог да е с тях", заяви Контров. По думите му, капитанът не им е съдействал и те са излезли от Украйна с помощта на украинските власти, които им платили автобусните билети и парите от корабния агент.

Капитанът на "Царевна": На борда няма украински войски, всички моряци са в добро здраве,

На борда на "Царевна" няма украински войски, всички моряци са в добро здраве, разпространената информация от медиите, че корабът е прев...

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com