Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плановете за летния туристически сезон: Разделно събиране на отпадъците, чиста вода и тишина

14 май 2018, 15:30 часа • 4261 прочитания

През това лято концесионерите и наемателите на плажовете трябва да поставят началото на разделно събиране на отпадъците, каза днес във Варна министърът на околната среда Нено Димов.

Заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова той участва в среща с представители на бизнеса и бранша за подготовката на сезон 2018.

Екоминистърът уточни, че през настоящото лято разделното сметосъбиране ще бъде на доброволен принцип, но през следващата година ще стане задължително. Причината за прилагането на тази стъпка е голямото замърсяване от пластмасови боклуци, които се разграждат много трудно, обясни Димов. По думите му само 20 на сто от този тип отпадъци се изхвърлят от корабите, останалите се генерират от заведенията край морето и от плажуващите.

Водата по родното Черноморие вече е чиста, допълни министър Ангелкова. По думите й 13 плажа тази година са със "Син флаг". Единствената проблемна ивица остава Офицерският плаж във Варна, който е в недобро състояние. Ангелкова допълни, че в началото на юни здравните инспекции отново ще проверят чистотата на морската вода по крайбрежието. През сезона ще има още две такива инспекции. Министърът каза още, че през това лято ще се следи стриктно дали плажните заведения са свързани с канализационната система и нарушителите ще бъдат санкционирани, предаде бтв.

Проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите, допълниха министрите. Ангелкова уточни, че в законодателството има пропуски и не са предвидени санкции за тези, които замърсяват или рушат дюни.

"Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции - административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят", посочи Николина Ангелкова. Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.

Вицепремиерът Валери Симеонов посочи, че няма промени в закона и от 23.00 до 7.00 часа трябва да се пази тишина. Той допълни, че не изключва възможността споровете по тази тема със заведенията в комплексите да продължат, но изискването за спазването на "тихите" часове остава. Контрол ще има и няма да се допуснат нарушения и привличане на клиенти за сметка на почиващите, обобщи Симеонов.

Той припомни, че миналата година е имало разминаване в т.нар. "тихи часове", като някои общини са въвели норма от 24.00 до 8.00 часа. "В края на сезона миналата година сигнализирахме прокуратурата, която предприе съответните действия за налагане на промяна на наредбите за обществения ред на съответните общини. Законът има най-висше действие спрямо останалите нормативни актове. Спорът вероятно ще продължи и в началото на сезона, но и в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа", заяви Валери Симеонов.

Той отбеляза, че не може да променя действието на закона по желание на определени собственици на заведения. "Законът е един и той трябва да се спазва, нормите са същите и в бъдещия закон се променят само с един час сутрин, но проблемът не е сутрин, проблемът е през нощта. Ако някой иска цяла нощ да озвучава, за да привлича клиенти, което да е за сметка на останалите почиващи туристи, това няма да бъде допуснато. Ще има недоволни, ще има спор, който ще продължава", каза още вицепремиерът.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес