Пленумът на ВСС не е съгласен с нова фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор

1980
Пленумът на ВСС не е съгласен с нова фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази отрицателно становище по проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, който цели създаване на нова фигура на прокурор, който да разследва действията на главния прокурор, съобщиха от ВСС.

На 11.12.2020 г. във ВСС е постъпило писмо от Анна Александрова - председател на Комисия по правни въпроси към 44-то Народно събрание, ведно със законопроекта. С неговите Преходни и заключителни разпоредби се правят предложения за допълнение и на Закона за съдебната власт.

35 български магистрати са кандидати за европейски делегирани прокурори

35 -ма български магистрати се кандидатираха за европейски делегирани прокурори. Сред тях има само двама съдии, съобщиха от Висшия съде...

По предложение на Комисията по правни въпроси Пленумът прие, че законопроектът за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс не изпълнява стриктно и в цялост решението на Съда в Страсбург по делото „Колеги срещу България“. Предвижда се създаването на нова фигура на „прокурор по разследването срещу главния прокурор“, без да дава отговор на поредица въпроси, свързани с неговия статут или съдържа противоречива регламентация за правното му положение, както и празнота относно обстоятелството как разследващият прокурор ще изпълнява вменените му функции – сам или в екип, и с какъв ресурс и по какъв механизъм.

Пленумът намира, че законопроектът не е съобразен и с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), дадени в мнение № 968/09.12.2019 г. – становище по Законопроекта на ЗИД на НПК от 2019 г.

Той не отчита и постановеното решение по конституционно дело № 15/2019 г., което кореспондира на изразеното от Венецианската комисия мнение в становище от 09.12.2019 г. „Идеята за независим прокурор може да бъде приложена на практика, само ако Конституционният съд на България приеме, че монополът на прокуратурата, ръководена от главния прокурор, върху публичните обвинения не е абсолютен и могат да се направят някои изключения от това общо правило за предотвратяване на конфликт на интереси, без да се налагат изменения в Конституцията“.

При действащото законодателство разследване срещу главния прокурор може да бъде проведено от всеки прокурор при стриктно спазване разпоредбите на ЗСВ и НПК, като допълнителни гаранции за независимост на водещите разследването могат да бъдат създадени с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и устройствения закон, предвиждащи засилване на съдебния контрол в досъдебната фаза на процеса чрез разширяване на неговия обхват върху отказа за образуване на наказателно производство срещу определена категория субекти, включваща и главния прокурор (министри, депутати и членове на ВСС) и правоприлагане на института на временното отстраняване от длъжност (чл. 230 ЗСВ).

Методи Лалов: Промяна в съдебната система ще има след смяна на модела на управление

„Промяната няма да стане за месец-два, а това е дълъг процес и вечна битка. Бяха направени огромни крачки обществото да осъзнае с...

В гласуването не участва Иван Гешев – главен прокурор на Република България, който изрази съгласие с голяма част от мотивите, тъй като законопроектът няма юридическа логика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com