Плевнелиев: Ако съдебната реформа не е приоритет на кабинета, нищо друго няма значение

1886
Плевнелиев: Ако съдебната реформа не е приоритет на кабинета, нищо друго няма значение
Снимка: БГНЕС

Ако съдебната реформа не е стратегически приоритет на сегашното правителство, нищо друго няма да има значение. Това мнение изрази в интервю за БНТ президентът в годините 2012 - 2017 Росен Плевнелиев.

"Народът е жаден за справедливост, само напред и отговорни действия", призова той и допълни, че реформата е спешна и неотложна. Плевнелиев заяви, че искрено вярва, че вицепремиерът Екатерина Захариева, натоварена с този ресор, ще направи нужното "за да видим много прогрес и справедливост в тази сфера".

Плевнелиев не знаел дали Русия спряла Борисов да го издигне пак за президент

Бойко Борисов не ми е разказвал за разговори с Русия, заради които не е искал да ме издигне пак за кандидат за президент. Той винаги е ...

Помолен да коментира нерегламентираната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени в ЦУМ, Плевнелиев отговори, че "политика се прави навсякъде, срещите са отговорност на всеки политик да прецени къде и как да ги прави, но не трябва да оставя капчица съмнение за задкулисност". Най-важното според Плевнелиев е резултатът, а резултатът за българската съдебна система е плачевен.

Помолен да коментира неокончателното решение на съда, който отмени отказа на президентската администрация да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за съдбата на КТБ, Плевнелиев каза, че ако той би бил държавен глава, би обжалвал това решение. 

"Има критични моменти, в които политиците трябва да кажат всичко, а законодателят е казал че казаното там (бел. ред. - на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност) не се обявява. Те трябва да са спокойни, че могат да кажат всичко, гледайки се в очите, без това да се използва след това за политически цели", заяви президентът. "Нека да оставим някои от най-отговорните решения да се взимат наистина отговорно, но зад затворени врати", призова той.

Запитан за мнението му за внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарна избирателна система, Плевнелиев определи решението като ситуационно и прогнозира, че ако бъде прието, то скоро ще трябва да бъде отменено.

"Не действията на телевизионен водещ или медиа трябва да са водещи при определянето на една или друга политика, единственият сценарий е да бъдат чути българите но и да бъде дадено най-доброто решение за България, а то е смесена избирателна система", изрази мнението си доскорошният държавен глава. По думите му трябва да има и мажоритарен елемент, за да накара партиите "да извадят хора, които да имат какво да кажат, да могат да защитават позиции, а не да бъдат дисциплинирани партийни войници".

Плевнелиев за Радев: Не отива на държавен глава да разделя нацията

Притеснен съм от първите грешки на президентската институция в рамките на тези няма и 100 дни. Най-голямата грешка е идеята за огранича...

Според Плевнелиев е важно да има военно образование, но да се направи интелигентно. Той даде пример с Австрия и Германия, където има военна служба, а който не иска, отработва определено време в социалните служби.

Плевнелиев определи формулата за съставяне на действащото правителство като "най-доброто, което България може да направи към този момент" и му пожела пълен мандат.

Доскорошният държавен глава очерта няколко приоритета, които България трябва да заяви по времето на председателството на Европейския съвет - разширяването на ЕС към Западните Балкани, Брекзит и новата финансова рамка на ЕС за периода 2020 - 2027 г.

"Ако България иска да бъде уважавана като незаобиколим фактор на Балканите, трябва да сложим в дневния ред на европейските институции разширяването на Западните Балкани", каза той и подчерта, че неприемането на нови член обезкуражава, докато задаваните от преговорите реформи са гаранция за мира в региона. По думите му от България ще се очачаква да зададе правилната посока за Брекзит и да направи така, че "да останем най-близки приятели с Великобритания".

"Русия взриви правилата, на които се базираше европейският мир, каза Плевнелиев по повод това, че е бил определян като "ястреб" във външната политика на България. Той за пореден път повтори тезата си, че България е член на ЕС и НАТО "и в рамките на това семейство ние живеем, търгуваме, работим и се защитаваме заедно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com