Плевнелиев: Горд съм с народните ни читалища

628
Плевнелиев: Горд съм с народните ни читалища
Снимка: БГНЕС

Много преди да бъде извоювана политическата свобода на България, читалищата се превърнаха в училище по гражданско образование, в което се обсъждаха всички важни национални каузи – за езика, за независимостта на църквата и на държавата.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на честването на 160-годишнината на читалищното дело в България, в НЧ „Добри Войников“ в Шумен.

Плевнелиев: Нелогично е да има два пъти референдум по един въпрос, ще предприема действия

Крайно неразбираемо и нелогично е да провеждаме два пъти референдум по един и същ въпрос в рамките на една година. Това каза пред журна...

„Горд съм, когато виждам, че днес народните читалища са обърнати не само към миналото, но и към бъдещето. Живеем в години на бурен технологичен напредък, коренно променящ всички аспекти на нашия живот”, каза още Росен Плевнелиев и изрази благодарност към делото на днешните народни будители – читалищните дейци.

„Уверен съм, че само хора с чисти сърца и родолюбиви помисли могат да устоят на трудностите и да вършат прекрасно тази полезна за народа ни дейност. Вие подпомагате развитието на едно отговорно общество, на едно ново поколение образовани, мислещи и толерантни личности. Вие подготвяте достойни граждани, които помагат, създават и променят страната към по-добро“, заяви още държавният глава пред читалищните дейци, цитиран от БГНЕС.

Президентът Плевнелиев, който е патрон на честванията на юбилея на НЧ „Добри Войников“, връчи Почетния знак на Държавния глава на председателя на духовното средище Николай Николов.

По-рано през деня президентът се срещна с млади таланти, носители на международни признания в областта на програмирането и тяхната преподавателка Бисерка Йовчева. Росен Плевнелиев покани младите информатици да реализират идеите си чрез „София Тех Парк“, за да развият възможностите си.

Президентът в отговор на тривиален въпрос: Готов съм да правя трето служебно правителство

По отношение на служебно правителство - правя го два пъти, ще го направя и трети път ако се наложи, но не искам да се стига до там. И д...

„Лабораториите в „София Тех парк“ са на световно ниво, там би следвало да започнат да се изпълняват проекти на млади таланти. Знаейки колко е трудно да се осигури финансиране, трябва да намерим начин да реализираме вашите проекти“, посочи държавният глава.

„Това, което трябва да постигнем в държавата, е много по-тясно взаимодействие с частния сектор. Нека има частни школи, частни университети. Държавата обаче трябва да бъде близо до стартиращите бизнес проекти, да дава, защото иначе няма как да получи. Трябва частната инициатива да върви напред – може да е образователна, може да е предприятие“, добави президентът.

Росен Плевнелиев гарантира, че президентската институция ще бъде отворена за младите информатици и техните проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com