Плевнелиев: Истините за комунистическия режим са живи!

8187
Плевнелиев: Истините за комунистическия режим са живи!
Словото на държавния глава беше приветствано с възгласи „Браво, президенте! Ние сме с теб”

Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават, включително и в тежки времена. Това каза президентът Росен Плевнелиев за жертвите на комунизма на молебен, който се отслужи днес пред мемориала пред НДК.

"Въпреки желанието да гледаме напред, а не да ровим в старите рани, истините за комунистическия режим са живи с нашите спомени, спомените на нашите родители, спомените на обществото", каза още Плевнелиев.

Синята коалиция поиска парламентът да почете жертвите на комунизма

Синята коалиция поиска парламентът да почете с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим. С решение на МС и по предложен...

Инициативата за почит на жертвите от комунистическия режим е започнала през януари 2011 година с решение на Министерски съвет по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, припомни Плевнелиев.

„На 1 февруари 1945 година 147 души от политическия елит на Третото българско царство получиха смъртни присъди от самопровъзгласилия се за народен съд. Тяхната смърт се налага като един от символите на репресиите срещу българския народ, последвали установяването на комунистическия режим”, каза държавният глава. Според него - фактите не трябва да бъдат забравени – „за репресиите срещу елита на българската нация, фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз”.

„ХХ век е белязан от идеологическо мотивирано политическо насилие, жертви на които в Европа има милиони. Разликата е, че в Европа жертвите на това насилие се помнят и почитат, докато у нас все още могат да се чуят призиви да забравим миналото”, подчерта Росен Плевнелиев.

Словото на държавния глава беше приветствано с възгласи „Браво, президенте! Ние сме с теб”.

Само Плевнелиев можел да спаси Марин и Първанов

По правило трябва да има издаден Указ от президента Георги Първанов и по време на втория му мандат, за да може вицепрезидента Ангел Мар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...