Плевнелиев: САЩ ни ценят

4313
Плевнелиев: САЩ ни ценят

Съединените щати оценяват ангажираността на България в борбата с тероризма и са готови да работят заедно със страната ни за предотвратяване на нови терористични атаки.

Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев в Ню Йорк със съветника на президента Обама по въпросите за сигурността Джон Бренан.

Пред българския държавен глава съветник Бренан изказа поздравление и благодарност за професионалната реакция на българските институции след терористичната атака в Сарафово и изрази високата оценка на американската страна за сътрудничеството между специалните служби на България и САЩ в процеса на разследването на атентата. Президентът Росен Плевнелиев отново посочи, че България няма да пести усилия и средства, за да намери и накаже виновните за случилото се на 18 юли.

По време на срещата са били обсъдени сътрудничеството в сферата на киберсигурността и противодействието на финансовите престъпления, а също така въпроси на регионалната и енергийната сигурност.

Процесите в Близкия изток и в страните от Северна Африка и възможностите да бъде използван българският опит в прехода на страните от т.нар. Арабска пролет, както и предстоящото посещение на президента в Държавата Израел бяха сред темите, които президентът Росен Плевнелиев обсъди в Ню Йорк с представители на еврейски организации.

На срещата стана ясно, че се работи по програма за достойното отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Очаква се отбелязването на годишнината да включва редица събития в България и в други държави, като представителите на еврейските организации изразиха пред държавния глава подкрепа и готовност за участие.

Редактор: Петър Проданов

Плевнелиев издигна в ООН кандидатурата на Бокова за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев издигна официално кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален секретар на ЮНЕСКО. В Ню...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com