X
 
 

По 10 лв. струват животите на загиналите в катастрофата край Своге

3021 4
photo of По 10 лв. струват животите на загиналите в катастрофата край Своге
Снимка: БГНЕС
Застрахователната компания "Бул инс" до момента е превела по 10 лв. обезщетение на трима от наследниците на двама от загиналите в трагедията край Своге през август 2018 г.

За абсурдната несправедливост сигнализираха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов наследниците на загиналите в катастрофата край Своге, пише Mediapool.

В края на август миналата година 20 души загинаха, след като автобус се преобърна и изхвърча от шосето. След трагедията се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинения на длъжностни лица, бе сменено ръководството на АПИ и бе създадена нова агенция за пътна безопасност.

"Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания "Бул Инс" АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако "Бул Инс" АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК "Олимпик", но този път със стотици хиляди засегнати българи", жалват се наследниците до Борисов.

Има две валидни застраховки, съотносими към обезщетенията на жертвите от трагедията. Едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е сключена с "Лев инс". Наследниците на загиналите следва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, обяснява пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

По думите му в случая има фиксиран размер на обезщетението по застраховка "Злополука" при смърт на пътник – 50 000 лв., които се делят между наследниците на загиналия. За получаването на сумата са необходими 5 документа – протокол за ПТП, списък на пътуващите, смъртен акт, удостоверение за наследници и номер на банкова сметка.

Застрахователят на катастрофиралия автобус увери, че всички ще получат обезщетения

"Автобусът е застрахован в нашата компания. Непосредствено след инцидента – до няколко часа, наши представители бяха на място, за...

"Всички тези документи са представени от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията "Бул инс", с която е сключена застраховката, но до момента на хората е изплатено обезщетение от 10 лв.", разказва Тодоров.

По думите му първоначално застрахователят е отказвал да плати, но след жалба до КФН, последвана от проверка, дружеството "Бул инс" е решило да изплати по 10 лв. с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

"Няма никаква връзка между подобно евентуално нарушение и застраховката", смята адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към дела срещу застрахователя. Всички те са на различен етап по отношение на претендирането на обезщетенията.

Медията се е опитала да се свърже с "Бул инс", но все още няма реакция от компанията. Въпрос за становище по случая е отправен и към Комисията за финансов надзор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Тодор 4 Тодор преди 4 месеца Профил на трол?
  В държавата, където има уж образовани хора, които симпатизират на "зелените" измамници на Прокопиев, всичко е възможно, за съжаление...
 • БРАТЧЕДА 3 БРАТЧЕДА преди 4 месеца Профил на трол?
  ША МУ ТАКОВАМ ТАКОВАТА НА БОЙКО, ТАКА ДА МЕ НАКИСНЕ В ЛАЙНАТА! Е, И АЗ ЛАПАМ СУДЖУЦИ И ЛУКАНКИ НО НЕ СЪМ ОТШРАЛ ГЪЗ КАТО НЕГО! ОЩЕ ОТ МАЛЪК СИ ЛАПАШЕ ПАТКИ, МИСИРКИ, ГЪСКИ, КОКОШКИ И ВИЖТЕ КВА СВИНЯ СТАНА ;)
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Лев Инс са мошеници и крадци.Само прибират парите и не изплащат никакви застраховки
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами, и застрахователната дейност е организирана като всички други - да ни крадат без отговорност и без да плащат!