По-малко трудови злополуки в сравнение с 2012 г.

24731
По-малко трудови злополуки в сравнение с 2012 г.
Снимка: БГНЕС

Трудовите злополуки през изминалите 9 месеца на годината са по-малко в сравнение със същия период на 2012 г., показват данни на Националния осигурителен институт. От януари до септември 2013 г. в страната са станали общо 2032 трудови злополуки. 2 от тях са довели до инвалидизация, а 50 души са починали. Над 101 000 календарни дни са взети в болнични след злополуките. През първите девет месеца на 2012 г., от друга страна, са станали 2206 инцидента, 4 са довели до инвалидност, а 60 души са починали на работното място, предаде Стандарт нюз.

"С тревога трябва да отчета, че тенденцията за устойчиво намаляване на трудовите злополуки от последните години е на път да бъде прекъсната. Статистиката не трябва да се пренебрегва, защото заболяванията и злополуките по време на работа струват скъпо на всички - на държавата, на работодателите и на самите работници", заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на конференция, посветена на здравословните работни места.

Трудов договор и осигуровки за стажантите - задължителни

Задължително въвеждане на трудов договор и осигуровки за стажантите, гласят промени в Кодекса на труда. С предложените от социалното ми...

Изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова смята, че все още няма място за безпокойство според данните. "Имаше една ярко подчертана тенденция на намаляване на злополуките - както в общия им брой, така и на смъртните. През тази година смъртните злополуки спрямо миналата година са още по-малко, както и общият брой, така че злополуките продължават да намаляват, но не с онези темпове, както беше в предишните години", каза Михайлова. Според нея би било обезпокоително, ако данните се обърнат до края на годината.

За деветте месеца на 2013 г. контролните органи на Главната инспекция по труда (ГИТ) са извършили общо 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с общо 1 288 713 работници и служители в тях, сочи още статистиката. Констатирани са 185 804 нарушения, като 41% от тях са свързани с безопасните и здравословни условия на труд. 20% от нарушенията са в безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, а 14.7 на сто са в правилата за хигиена на труда.

"Запазва се тенденцията от последните две-три години за най-висок относителен дял на нарушенията по заплащане на труда - 19% от общия брой на констатираните нарушения", посочи министър Хасан Адемов. В сравнение с деветте месеца на 2012 г. тези нарушения също са намалели с около 20%. След намесата на ГИТ тази година са изплатени забавени трудови възнаграждения от общо 43 млн. лв.

Според директора на ГИТ Румяна Михайлова има нова тенденция в това отношение и това е намаляващия период, за който има забавяния на възнагражденията. "Очертава се тенденция от няколко месеца - бих казала половин година - свързана с намаления период, за който работодателите дължат възнаграждения. Казано по друг начин - намаляват месеците, в които работодателите не са се разплатили. Около 40% от фирмите дължат пари на служителите си за един месец, около 17% дължат за два до три месеца", обясни тя. Последната група е тази на предприятията, които от повече от 24 месеца не са изплащали заплатите на служителите си, като обяснението е, че по-голямата част от тях са обявени в несъстоятелност или са в ликвидация. "Там нещата могат да бъдат решени единствено и само в съда за потърпевшите работници, които не са си получили заплатите", посочи Михайлова. Такива сектори са например строителството, текстилните и шивашките предприятия.

Според стратегията по заетостта 3/4 от хората ще заработят до 2020

Три четвърти от хората у нас трябва да имат работа до 2020 година. Това е основният приоритет на актуализираната стратегия за действие ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com