Почетоха жертвите във Фукушима пред Народния театър

12064
Почетоха жертвите във Фукушима пред Народния театър
Снимка: БГНЕС

20 души се събраха пред Народния театър "Иван Вазов", за да почетат жертвите от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г.

Аварията, която се случи преди 3 годни в японската провинция Фукушима е световен проблем и България също ще търпи щети. От една страна те ще бъдат свързани с цялата морска храна, която се консумира, а от друга – нивата на радиоактивност, които се разпространиха по целия свят.

„Фукушима” – непрекъснато течаща опасност

Докато светът се е фокусирал върху Украйна, една доста по-голяма заплаха за него ежедневно изтича във водите на Тихия океан. Течовете н...

Световният океан също обменя води и продължаващите вече трета година замърсявания и тонове радиоактивна вода достигат и до нас. Това заяви съпредседателят на ПП "Зелените" Борислав Сандов, предаде репортер на БГНЕС.

"Вследствие на тежката авария се оказа, че щетите вече са 130 млрд. долара и по оценка на експерти те ще достигнат около 400-500 млрд. долара. Това е непосилно за една икономика от мащаба на европейските, а още по-малко за българската", подчерта съпредседателят на "Зелените".

Сандов каза, че в радиус от 80 км от АЕЦ "Даичи", има много тежки замърсявания, които могат да се предотвратят трудно. Над 150 хиляди са хората, които са евакуирани и те най-вероятно няма да се завърнат. Има и 26 случая на деца с рак на щитовидната жлеза. Замърсяването е достигнало и до Западния бряг на САЩ, а във всички проби на риба тон има над 10 пъти завишаване на цезия.

"В Българя този урок не беше научен и ние продължаваме да живеем в илюзията за сигурна и евтина ядрена енергетика. Ние сме и абсолютно неподготвени за реакция при подобна криза, а заделеният бюджет за застраховка е само 45 млн. евро. Това е малък и незначителен паричен фонд", обясни Сандов и съобщи, че "Зелените" ще проведат информационна кампания за кризисна комуникация и подготвеност при бедствия и аварии.

Радиацията около Фукушима надвишава със 7,8 пъти нормата

Нивото на радиация на японската АЕЦ „Фукушима-1” към момента превишава установената от правителството на страната норма 7.8...

През юни ще има и кръгла маса, на която ще участват организации от Балканите. Според съпредседателя на "Зелените", в района на Козлодуй и Силистра неселението не е подготвено за реакция при подобна криза и тъкмо това налага организацията на подобни кампании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com