„Под прицел" на АКФ: Историята на журналистката, която се изправи срещу Пеевски и Масларова

5841
„Под прицел" на АКФ: Историята на журналистката, която се изправи срещу Пеевски и Масларова
Снимка: БГНЕС

Тя се изправи срещу Делян Пеевски и полицията опита да посегне върху свободата на словото ѝ. Премина през две дела, в едното от които журналист се изправи срещу министър. Тя е дългогодишният журналист в Българското национално радио Венелина Попова.

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес видео с нея със заглавие „Битка за истината“. То е първата част от поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“, която разказва три лични истории за SLAPP-дела и натиск върху журналисти в България.

АКФ: Прокуратурата премълча много неща за санкционираните по "Магнитски"

Какво премълча прокуратурата в отчета си за санкционираните по закона "Магнитски"? Този риторичен въпрос задават от "Антикорупционния ф...

SLAPP, или „делата шамари“ са форма на натиск срещу свободното слово от страна на влиятелни личности – политици, бизнесмени и др. Тяхната цел е да сплашат и саботират работата на критично настроените журналисти и граждански активисти.

Венелина Попова е минала през два съдебни процеса заради свои разследвания и е прекарала в съдебна зала общо пет години. И от двата процеса излиза с присъдата "невиновна".

През 2020 година медии, близки до депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски (санкциониран от САЩ по "Магнитски"), организират негативна кампания срещу Венелина Попова заради нейна публикация в сайта „За истината“, която разкрива нарушения при даренията на Пеевски за болници в началото на кризата с Covid-19. През 2021 Венелина Попова е викана в полицията да дава показания във връзка със свой аналитичен коментар за купуването на гласове в община Гурково.

„С голямо учудване видях, че разпитът върви в посока на моите публикации за Пеевски, как съм си избирала темите, защо съм се занимавала с него… И тогава аз дадох гласност на случая, защото за мен беше абсурдно да ме разпитват как аз избирам темите за публикациите си - в полицията. Това е, ако не директно, то индиректно посегателство върху свободата на словото“, разказва Попова и добавя:

„Призванието на журналиста е да открехва за публиката неща, които властта и олигархичните среди искат да останат затворени. Цената не е малка, но аз никога не съм се колебаела".

Журналистка: Има ли още хора които не разбират, че Борисов е вълк в кошарата?

"Има ли още хора, които копнеят за силна ръка и са съгласни да се откаже от правата си, които и без това никой в тази държава не спазва...

"Винаги съм защитавала правата на маргинални групи и на малцинствата. Но не съм приемала това, че тази партия, която съществува като полувоенна-полубизнес формация, експлоатира вота на своите избиратели, за да ги държи в подчинение, в страх. Когато Пеевски стана активист, започна и масовото купуване на гласове в ромските квартали. Особено в малките гета са особено зависими от властта, тъй като 90 на 100 от техните жилища са незаконни", казва тя.

"На последните няколко избори в Гурково, където кметът е активист на ДПС, той просто заплашва хората, че ще тръгне с багерите да събаря къщите им. Хората разкриват пред мен, в мои репортажи, че кметът им е плащал по 50 лева на човек, за да гласуват за ДПС", заявява Попова пред АКФ.

Тя е имала "само" две дела, но е прекарала в съдебни зали около 5 години. Особено дълго продължи второто дело, заведено срещу нея от бизнесмена Венцислав Драганов – близък съратник на Емилия Масларова и бивш служител на Държавна сигурност. "Това беше повод да бъда изправена на съд заради моето разследване за т.нар. златен ремонт на Социалния дом в Стара Загора, за който Масларова беше отделила 22,5 млн. лв. в качеството си на министър", припомня журналистката.

"Двете дела – моето и това, което тръгна срещу Масларова, тръгнаха паралелно. Стана доста обществено значимо дело, защото не всеки ден един журналист се изправя срещу един министър, срещу властта. Спечелих го на първа инстанция. Всъщност съм оправдана по делото. Делото на Масларова продължи 13 години. То разказва историята на прехода, на взаимоотношенията власт – бизнес, открехва задкулисие", разказва още Попова.

Първото дело срещу нея е заведено от Габровница – Горно Съхране. "Те ме съдиха, че съм уронила техния престиж и съм създала етническо напрежение. Твърдяха, че никога не са участвали в незаконна сеч по южните склонове на Стара планина, но ако ги погледнете, като пътувате до София, ще видите как те са оголени", добавя журналистката.

Бащата на Пеевски: Народът трябва да може да наказва управниците си

Народът трябва да намери начин да изравни везните по отношение на обществения договор - този, който сключваме с политиците за управлени...

Поредицата на АКФ „Под прицел: три свободни пера“ фокусира вниманието върху личните истории на трима журналисти, станали обект на т. нар. SLAPP дела или други форми за институционален натиск от страна на политици, бизнесмени и други влиятелни личности.

В края на април Антикорупционният фонд, в партньорство с Асоциацията на Европейските журналисти, ще представи и обхватен правен анализ на съдебните процеси срещу журналисти в България, които носят характеристиките на SLAPP дела. В анализа са описани и анализирани решенията на съда по над 45 такива дела.

Видеото е създадено в рамките на проект „Изследване на медийната свобода със специален фокус върху SLAPP делата в България“, изпълняван в партньорство между Асоциация на европейските журналисти в България и Антикорупционния фонд с подкрепата на посолството на Нидерландия в България.

Съдържанието на видеото е отговорност на Антикорупционния фонд и не отразява непременно позицията на Правителството на Нидерландия, пишат от АКФ.

Британският посланик: За Пеевски, Божков и Желязков има ясни доказателства за тежка корупция

Великобритания е установила, че има „ясни доказателства“, че Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са „замесени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com