Подготвени сме за нова бежанска вълна

3675
Подготвени сме за нова бежанска вълна
Снимка: Gettyimages

България има техническа и финансова подготовка за нова бежанска вълна. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, предаде Фокус.

По думите му на този етап няма индикации за такъв натиск, особено от съседна Македония.

Червеният кръст призова правителствата да изпълнят задълженията си към мигрантите

Съвсем естествено е в този момент фокусът на световното внимание и международната солидарност да са насочени към жертвите на разрушит...

Казаков уточни, че и Държавната агенция и правителството са за квотното разпределение на бежанците.

„Към момента има 1000 свободни места в центровете за настаняване и са осигурени средства за извеждане на 1000 души чужденци, които са получили закрила и са настанени в центровете още от миналата година“, обясни Казаков. Той допълни, че с помощта на средства отново от Европейската комисия, българската държава разполага и с друг подвижен модул от 400 места, тип фургони.

„Държавната агенция за бежанците и респективно правителството са за квотно разпределение, за солидарност между държавите-членки по отношение разпределението на миграционния натиск”, уточни председателят на Държавната агенция за бежанците. По думите му има държави, които не са подложени на такъв миграционен натиск, но всяка държава решава сама за себе си.

Казаков каза още, че страната ни е на челно място по предоставяне на бежански и хуманитарен статут на чужденци за миналата година, но за първите три месеца на тази се отбелязва спад на положителните отговори. Председателят на Държавната агенция за бежанците допълни, че през тази година страни от Европейския съюз са ни върнали 30 бежанци, получили статут в страната ни.

Лондон е срещу квотите за бежанци

Емигрантите, които са тръгнали да пресичат Средиземно море, за да се опитат да достигнат Европа, трябва да бъдат връщани, пише ръководи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com