Подкрепа за идеята на ВМРО таксите за детските градини да се плащат от държавата

1632
Подкрепа за идеята на ВМРО таксите за детските градини да се плащат от държавата
Снимка: Община Варна

ВМРО получи подкрепа за идеята си таксите за детските градини за всички деца да се плащат изцяло от държавата, съобщиха от партията.

Като първа стъпка експертите одобриха и предложението на организацията за вдигане на прага на доходите, нужни за поемане на таксите от 2020 година.

Без висока такса за градина в София, ако детето отсъства

Задължителната такса от 30 лв. за пазене на място в детска градина в София, ако в дадения месец детето не я е посещавало, отпада. Събир...

Това стана по време на проведена днес среща в парламента между депутатите от ВМРО доц. д-р Милен Михов, Красимир Богданов, Искрен Веселинов и Йордан Йорданов и представители на организации, които работят за повишаване на образователния ценз и интеграция на деца от рискови социални групи.

Експертите подчертаха от практиката си, че децата в такава ранна възраст бързо се социализират, за разлика от по-големите. Тези деца по-лесно излизат от гетото, докато по-големите вече имат утвърдени навици и много трудно могат да бъдат интегрирани успешно. Представителите на сектора подкрепят и идеята на ВМРО за разширяване обхвата на децата.

Към момента работните данни на МОН сочат 50% скок от началото на новата учебна година. Мнението на депутатите от ВМРО е, че този процент може да се повиши значително, като от 2021 г. таксите отпаднат напълно за всички семейства.

Като възможна стъпка по отношение на тази учебна година според тях е критерият минимален семеен доход, на база на който се получават и семейни надбавки, трябва да се промени.

Идея: Детската градина задължителна от 2020-а, но няма места за всички

От догодина 4-годишните задължително подлежат на образование. Това регламентират промени в Закона за бюджета, внесени от „Обедине...

Съгласно предложенията условието трябва да бъде средната работна заплата, която към момента е 1200 лв. Така при двама работещи родители това означава 2400 лв., разделени на 4-членно семейство, границата за 2020 г. трябва да стане минимален доход от 600 лв. за човек за безплатна детска градина.

От организациите бяха категорични, че това предложение трябва да се приеме, защото ще осигури много по-голям процент от деца, които ще се възползват от детска градина, като за по-малките населени места ще бъдат обхванати почти всички между 4 и 6-годишна възраст.

"Реално всички стъпки, които са описани до момента са част от Концепцията за интегриране на несоциализираните (маргинализирани) маси, която беше изготвена от министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов миналата година.

Така, макар и „на парче“ заради необяснимото забавяне за гласуване на документа в Министерски съвет, мерките показват, че са полезни и важни за обществото като цяло, не само за интеграцията на маргиналните групи", посочват от ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com